Bestemmingsplan Buitenweg Maurik
Schriftelijke vragen
Indiendatum: nov. 2011
1. Uitbreiding bedrijventerrein Homoet (14,5 ha). Hier is weinig belangstelling voor, er is nauwelijks vraag naar industrie terrein, probleem in hele regio → verliesgevend voor gemeente.
- Wat zijn de kosten (per jaar) voor de gemeente van niet uitgegeven industrieterrein Homoet per hectare?
- Voor hoeveel kavels (hoeveel hectare) is serieus belangstelling en hoe hard is deze interesse? Wat is de kans op daadwerkelijke verkoop?
2. Klopt het dat een aangrenzend perceel op Homoet bijna net zo goed geschikt is omdat de afstand vanaf jachthaven slechts 100 m extra is en het perceel zonder extra haakse bochten kan worden bereikt als de aansluiting Buitenweg / Doejenburg iets ruimer wordt gemaakt?
3. De vrees van bezwaarmaker(s) voor een ander gebruik van het perceel / loods lijkt gerechtvaardigd omdat de kans groot is dat de loods niet vol zal komen met boten. Er zijn namelijk nu al enkele bestaande botenloodsen die dichter bij de haven liggen dan de nieuw te bouwen loods die nog ruimte over hebben om extra boten te stallen. Het bestemmingsplan geeft aan dat “bedrijf B” is toegestaan wat betekent t/m categorie 3.2 oftewel (volgens de uitspraak van de RvS) mogelijkheden voor detailhandel / verkoop auto’s, boten, caravans. De toevoeging in het bestemmingsplan ‘primaire doel is het stallen van boten’ is juridisch onvoldoende. Welke garantie is er dat hier niet gewoon een dergelijk bedrijf wordt gevestigd?
4. Natuurwaarden onderzoek (Flora en Fauna). Er wordt onvoldoende duidelijk hoe de vernieling van het leefgebied van de aanwezige steenuil wordt gecompenseerd terwijl compensatie wettelijk verplicht is. Waarom is er geen uitgewerkt plan hiervoor? Wordt dit plan alsnog opgesteld en aan de voorbereidende raad voorgelegd voordat het bestemmingsplan ter vaststelling aan de raad wordt aangeboden?
5. Bodemonderzoek. In het rapport van Hopman en Peters (dec 2008) wordt aanvullend onderzoek aanbevolen om meer duidelijkheid te krijgen over de sterke grondwaterverontreiniging (arseen) in de boomgaard en de verontreiniging van bestaande en in het verleden gedempte sloten. Waarom is dit onderzoek niet uitgevoerd?
6. Archeologisch onderzoek. In het rapport van Becker & van de Graaf (feb 2011) wordt aangegeven dat aanvullend onderzoek op de gronden van het bestemmingsplan ‘Homoet uitbreiding’ nog niet is afgerond en dat vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving noodzakelijk is. Voor de aangrenzende gronden van het bestemmingsplan ‘Buitenweg’ heeft in het geheel nog geen archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Wanneer worden deze onderzoeken uitgevoerd? Dient dit niet te gebeuren voordat het bestemmingsplan door de raad wordt vastgesteld?
7. Wat als de gemeenteraad het bestemmingsplan afwijst? Dit bestemmingsplan wordt gemaakt op verzoek van de initiatiefnemer (Kempers) die hier een botenloods wil bouwen. Hiertoe zijn afspraken gemaakt tussen initiatiefnemer en gemeente welke zijn vastgelegd in een koopovereenkomst waarbij de gemeente van Kempers een perceel koopt van (afgerond) 5 hectare tbv de uitbreiding van industrieterrein Homoet. Uit de koopovereenkomst blijkt dat wanneer dit plan wordt afgewezen Kempers het recht heeft om 1,5 hectare aangrenzend aan het betreffende perceel terug te kopen van de gemeente zodat de botenloods daar kan worden gebouwd. Hierbij is tevens vastgelegd dat er dan een toegangsweg kan worden gerealiseerd vanaf de Buitenweg / Doejenburg. In de koopovereenkomst worden nergens boete clausules genoemd dus er lijkt voor de gemeente geen financieel risico te zijn. Wat zijn de gevolgen als de gemeenteraad besluit het bestemmingsplan voor realisatie van de botenloods op deze locatie niet goed te keuren? Kempers kan dan gebruik maken van zijn recht om 1,5 ha aangrenzend terug te kopen van de gemeente maar hij kan dit ook nalaten. Gaarne beide opties in de beantwoording meenemen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Uitgifte van jachthuurovereenkomsten (vervolg)
Lees verderOnderzoek politie bij melding jachtmisstanden
Lees verder