Raadspraat


In de media

9 april 2020

Raadspraat

Elke twee weken deelt de gemeenteraad Buren een column van een raadslid van de gemeente Buren. Op 8 april: Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren.

Coronacrisis: eigen schuld?

Waarom zitten we nu al weken thuis en is het einde nog niet in zicht? Hoe komt het dat we zijn overvallen door de huidige coronacrisis? Deze vragen gelden voor de meeste mensen, die hebben deze pandemie niet zien aankomen. Dat is op zijn minst een beetje naïef want wetenschappers waarschuwden hier al (tientallen) jaren voor. De vraag was niet of zo'n pandemie zou uitbreken maar wanneer. De Partij voor de Dieren probeert dit al ze lang als zij bestaat op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, maar daar wilden ze er niets van horen. Pas nu lijkt het langzaam door te dringen tot andere partijen dat er belangrijker zaken zijn dan economische groei, namelijk gezondheid en een prettige en veilige leefomgeving.

Misbruik van dieren

Het coronavirus is ontstaan door de manier waarop we dieren misbruiken. Dit virus komt van een markt in China waar levende dieren ter werden plaatse geslacht en gegeten. In het verleden waren vaak gehouden dieren uit de bio-industrie de oorzaak (Q-koorts, vogelgriep, BSE, varkenspest enzovoort). Doordat we daar niet van willen leren is het wachten op de volgende crisis. Zolang we dieren massaal blijven opsluiten en vervolgens opeten, zullen er ziektes ontstaan die overspringen van dier op mens, zogenaamde zoönosen. Door hoge stress en lage weerstand worden deze dieren ziek. Zieke dieren vormen een risico voor de volksgezondheid zoals de hele wereld nu kan zien. Is deze huidige crisis dan onze eigen schuld? Ja, helaas wel!

Bio-industrie in Buren

Het is een wereldwijde crisis. Wat heeft Buren daarmee te maken? Meer dan je misschien zou denken: de gemeenteraad Buren gaat telkens weer akkoord met uitbreiding van de bio-industrie in Buren. Zouden we hier nu wel iets van leren? Ik ben benieuwd. Als je hier niet op wilt wachten dan kun je gelukkig zelf ook iets doen en dat is stoppen met vlees eten. Of beter nog, stop met al het gebruik van dierlijke producten en wordt veganist. Dat is echt niet zo moeilijk.