PvdD tegen plan Drijvend zonnepark Molen­kampen (Beusichem)


24 september 2021

Bijdrage raadsvergadering 22 september 2021.

In november 2019 hebben we drijvende zonnepanelen op de zandwinplassen van K3Delta bij de Lingemeren toegestaan. Wij hebben daar als PvdD toen mee ingestemd omdat het daar ging om een relatief klein gedeelte (6,5 %) van het totale water oppervlak. En omdat het drijvend zonneveld zou kunnen zorgen dat de de afgravingen op de Lingemeren verder volledig elektrisch zouden kunnen kunnen plaatsvinden. Schone elektriciteit in plaats van vervuilende diesel. De ondernemer heeft daarbij toegezegd dat hij dit als proefproject zou monitoren om na te gaan wat de gevolgen voor de waterkwaliteit onder de panelen zou zijn.

Nu ligt er een aanvraag voor een groter park op een veel kleinere plas, 40 % van het wateroppervlak wordt bedekt met zonnepanelen. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn van het plaatsen van de panelen voor de waterkwaliteit onder de panelen omdat het zonnepark op de Lingemeren nog steeds niet is gerealiseerd.

Beide punten, de massaliteit van het nu aangevraagde zonnepark en de twijfels over de gevolgen van het plaatsen van de panelen voor de waterkwaliteit onder de panelen zijn voor ons reden om tegen deze aanvraag te stemmen. Dat hoeft voor onze ambities voor meer zonne-energie geen enkel probleem te zijn, er zijn nog meer dan voldoende daken beschikbaar om deze panelen op te leggen.

Interessant voor jou

Algemene beschouwen 2020

Lees verder

Extra raadsvergadering over sporthal 4 oktober 2021

Lees verder

Help mee aan een betere wereld, begin in Buren!

    Word lid Doneer