Algemene beschouwen 2020


Debat­bij­drage

10 november 2020

Voorzitter,

We moeten het hebben over diergebruik. Want de dubbele moraal die wij erop nahouden leidt tot grote problemen. Dat wij het normaal vinden om honden en katten te knuffelen, maar varkens met CO2 op een pijnlijke en stressvolle manier te laten stikken in het slachthuis. Dat het verboden is om seks met dieren te hebben maar dat het voor de melkproductie de normaalste zaak is om bij een koe binnen te dringen om haar kunstmatig te bevruchten. Dat vleeskuikens na 6 weken door hun poten zakken omdat ze dan al zijn vetgemest voor de slacht. Dat legkippen na een jaar in de soep belanden omdat ze dan iets minder eieren gaan leggen. Dat wij verontwaardigd zijn over Chinese “wetmarkets” waar dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden en geslacht terwijl wij maar wat graag onze vergaste en gevilde nertsen naar China exporteren en even zo vrolijk de vachten van gruwelijk afgeslachte wasbeerhonden importeren vanuit China. We hebben geen enkele moeite deze dubbele moraal erop na te houden en lijken zelfs nauwelijks te willen leren van wat Corona ons zo pijnlijk probeert duidelijk te maken: hoe wij met dieren omgaan dat kán gewoon echt niet langer.

Wat de wetenschap ons al decennia vertelt, is dat het houden van dieren gevaren met zich meebrengt. Covid, BSE, Q-koorts, vogelgriep, het is slechts een kleine greep uit de lange lijst dierziekten waar de mens ook vatbaar voor is. En niet alleen het houden van dieren op grote schaal leidt tot een verhoogde kans op gevaarlijke mutaties, ook de ontbossing waar onze veeteelt voor een belangrijk deel voor verantwoordelijk is zorgt voor een verhoogde kans op verspreiding van nog onbekende ziekten. Waarom doen we niets om een volgende pandemie te voorkomen?

Wat de wetenschap ook al decennia zegt: wij zijn hard op weg naar een onleefbare planeet als gevolg van een klimaat- en biodiversiteitscrisis. Gifgebruik, oceanen vol plastic, milieurampen, smelten van permafrost en ijskappen en ontbossing leiden wereldwijd tot een drastisch veranderend landschap met catastrofale consequenties voor mens, dier en natuur. Waarschijnlijk zijn wij de laatste generatie die een ramp kunnen voorkomen. Maar toch slaan we adviezen in de wind en gaan we rustig tot tenminste 2050 door met het uitstoten van vervuilende stoffen met klimaatverandering en oceaanverzuring tot gevolg, ondersteunen we de ontbossing door onze grootschalige vlees- en zuivelconsumptie en is Nederland voorvechter van het leegvissen van de Noordzee zo lang als het nog kan.

U denkt misschien: “maar dit is toch beleid van de landelijke overheid? Wat heeft Buren hier nou mee te maken?”. Ik zeg u: alles. Onze dubbele moraal hoe wij met dieren omgaan start op de boerderijen in de gemeente Buren, start bij het hengelen in slootjes, start bij de grote hoeveelheden vlees, vis- en zuivel die we ook in Buren nog steeds consumeren.

Willen we deze wereld redden voor de volgende generaties zullen we moeten doen wat menigeen van zijn of haar grootouders al leerde: verander de wereld, begin bij jezelf

Voorzitter, om terug te komen op het diergebruik. Onze dubbele moraal met betrekking tot dieren is onhoudbaar. Als het argument ooit was dat het “te duur” was om de veehouderij te hervormen en niet langer in- en export van dierenleed te ondersteunen… de coronacrisis laat zien wat jarenlang niets doen kost. Namelijk honderden miljarden euro’s. Daarom kan de Partij voor de Dieren het niet genoeg benadrukken: we moeten het als allerhoogste prioriteit stellen om onze inwoners bewust te maken wat er op hun bord ligt. Want laten we dit na dan zijn de opvolgers van Covid en een catastrofale biodiversiteits- en klimaatcrisis slechts een kwestie van tijd.

Interessant voor jou

Waarom wil de gemeenteraad van Buren niet thuiswerken?

Lees verder

PvdD tegen plan Drijvend zonnepark Molenkampen (Beusichem)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld, begin in Buren!

    Word lid Doneer