Samen­werken in de regio


26 februari 2013
Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om meer samen te werken met gemeenten in de regio. Hiervoor is een uitvoeringsplan geschreven.

Dit plan beschrijft drie mogelijke samenwerkingsmodellen en spreekt de voorkeur uit voor de meest vergaande variant, waarbij een nieuwe organisatie opgericht wordt met een eigen directeur en managers. Het personeel treedt in dienst bij deze nieuwe organisatie maar wordt gehuisvest in de vier bestaande gemeentehuizen.

Dit komt neer op een soort gemeenschappelijke regeling (zoals de regio Rivierenland), echter dan niet voor de gehele regio maar voor slechts vier gemeenten: Buren, Neder-Betuwe, Lingewaal en West Maas en Waal.

De Partij voor de Dieren ziet hier niks in. Het komt neer op een extra bestuurslaag waar de gemeenteraad weinig sturing aan kan geven. Daarnaast is er geen inzicht in de kosten en baten want een financiële business case kon nog niet worden opgesteld volgens de makers van het plan. Het plan rammelt nog aan alle kanten, er is bijvoorbeeld niet nagedacht over een logische samenwerking. Nu zijn het gemeenten die met hetzelfde computersysteem werken en dan dus ook maar op allerlei andere gebieden gaan samenwerken.

De Partij voor de Dieren zou graag zien dat er wordt samengewerkt met alle Betuwse gemeenten: Tiel, Geldermalsen, Neerijnen, Culemborg, Buren en Neder-Betuwe. Dit wordt echter niet als een serieuze mogelijkheid beschouwt, maar waarom niet is onduidelijk.

Inmiddels lijkt dit voorstel alweer achterhaald omdat de gemeenteraad van Lingewaal kritisch is over deze mogelijke samenwerking (Gelderlander 26 feb) en misschien zal besluiten om helemaal niet mee te doen.

Laten wij in Buren hetzelfde doen en inzetten op samenwerking van alle Betuwse gemeenten. Maar dan door slim samen te werken en niet door weer een aparte organisatie op te richten en daarmee een extra bestuurslaag te creëren.

Partij voor de Dieren, PvdA, CDA hebben tegen gestemd. VVD, PCG, D66 en Gemeentebelangen zijn voor.

Gerelateerd nieuws

Verslag Filmavond Tiel 20 februari 2013

Op woensdagavond 20 februari jl. vertoonde de Partij voor de Dieren Rivierenland in Tiel “De Haas in de Marath...

Lees verder

Duurzame multifunctionele reclameborden

Sportverenigingen willen zelf energie opwekken met draaibare zonnepanelen die tevens dienst kunnen doen als reclamebord....

Lees verder