Duurzame multi­func­ti­onele recla­me­borden


26 februari 2013
Sportverenigingen willen zelf energie opwekken met draaibare zonnepanelen die tevens dienst kunnen doen als reclamebord. De VVD stelt voor hier € 10.000 ter beschikking te stellen en van dit bedrag iemand in te huren die de subsidie mogelijkheden gaat onderzoeken bij de Provincie Gelderland.

De Partij voor de Dieren vindt het onvoorstelbaar dat er zoveel geld beschikbaar wordt gesteld voor reclameborden, terwijl bijvoorbeeld een motie om dierenleed te voorkomen maar op weinig steun kan rekenen.

De totale kosten van deze reclameborden zullen € 400.000 bedragen, maar over de opbrengsten wordt in het voorstel niks geschreven. Het wordt gepresenteerd als een milieu investering dus de kosten zouden uit het milieu programma betaald moeten worden.

Helaas heeft de VVD er zelf voor gezorgd dat hierin € 0 beschikbaar is voor dergelijke initiatieven. Er mag in de gemeente Buren alleen iets aan milieu gedaan worden als het echt niet anders kan, als het wettelijke taken zijn. We mogen in Buren beslist geen voorloper zijn op milieugebied, aldus de VVD.

Omdat er daardoor geen geld in de milieubegroting is voor dergelijke initiatieven doet de VVD het voorstel om het af te boeken op de post onvoorzien. Het is verbazingwekkend dat de VVD een dergelijk slecht onderbouwd financieel voorstel doet. Dat lijkt wel erg op cadeautjes weggeven in verkiezingstijd en dan maar hopen dat de voetballers VVD gaan stemmen.
Indien de gemeenteraad besluit het geld beschikbaar te stellen dan blijkt er vervolgens geen ambtenaar te zijn die de tijd en/of de kennis heeft om de opdracht uit te voeren. De VVD stelt dan voor om een commercieel bureau in te huren. Ook dit roept vraagtekens op want de VVD is altijd fel tegen het inhuren van externe mensen geweest. Waarom nu wel? Hangt de toekomst van de gemeente of de verenigingen van dit voorstel af?


Er zijn in Nederland tientallen bureaus die zich bezig houden met subsidie aanvragen. Zij zoeken voor bedrijven uit wat de mogelijkheden zijn in ruil voor een deel van de opbrengst. De sportverenigingen kunnen beter hier een beroep op doen, dit is geen taak voor de gemeente. De gemeente zou zich als regie gemeente moeten beperken tot haar kerntaken. Normaal gesproken is dit de mening van de VVD, maar zij wijken daar nu even vanaf…

Het voorstel om € 10.000 beschikbaar te stellen vindt de Partij voor de Dieren een slecht plan. Waarom zoveel geld uitgeven voor onderzoek naar de mogelijkheden van multifunctionele reclameborden? Enkele maanden geleden kwamen de Dierenbescherming en de stichting Superkatten in de raadszaal vragen om een bedrag van € 3.000 ter beschikking te stellen voor de verwilderde zwerfkatten. Een motie hierover van de Partij voor de Dieren kon op weinig steun rekenen van de raad. Dierenleed voorkomen telt blijkbaar niet in deze gemeente, maar reclamebordjes langs de sportvelden wel!

De Partij voor de Dieren heeft tegen gestemd, alle andere partijen waren voor en derhalve is het voorstel aangenomen.

Gerelateerd nieuws

Samenwerken in de regio

Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om meer samen te werken met gemeenten in de regio. Hiervoor is een uitvoeringspla...

Lees verder

Bezorging Stad Buren

Het huis-aan-huis blad “Stad Buren” is bedoeld om u als inwoner van de gemeente te informeren. Op de gemeent...

Lees verder