Opinie: Opvang gezel­schaps­dieren


14 maart 2014

Opvang gezelschapsdieren

In de gemeente Buren leven vele gezelschapsdieren. Hieronder vallen niet alleen honden en katten maar ook konijnen, knaagdieren, reptielen maar ook landbouwhuisdieren . Helaas komen veel dieren onnodig in een asiel terecht omdat de eigenaar niet altijd achterhaald kan worden.

Sinds 2011 is het wettelijk verplicht om honden te laten chippen. Het zijn vaak katten die in asielen terecht komen en daar geruime tijd verblijven. Goede opvang voor deze dieren is van groot belang.

Hoewel de opvang van gevonden of afgestane dieren een wettelijke taak is van gemeenten, doet de lokale overheid niets met deze wettelijke taak. Het zijn vooral hardwerkende vrijwilligers die de dierenasielen en opvangcentra draaiende houden en de financiële nood loopt al jaren op. Goede opvang voor alle diersoorten is nodig. Dierenasielen en dierenambulances moeten ondersteund worden bij hun professionalisering. Dierenopvang moeten een vaste plaats krijgen in de draaiboeken van hulpdiensten en in rampenplannen. Opvangcentra hebben meer ondersteuning nodig.

De Partij voor de Dieren zet zich in Buren in voor diervriendelijk beleid en een solide opvang voor alle gezelschapsdieren. Dit doet zij middels het indienen van moties maar ook door het schrijven van een nieuwe dieren welzijnsnota.

Gerelateerd nieuws

Bijeenkomst inzake megastal de Knorhof te Erichem

Het was een succesvolle avond. De belangstelling was minder groot dan vier jaar geleden, wellicht door de verminderde stankov...

Lees verder

Opinie: Megastallen in Buren

Door schaalvergroting heeft vrijwel de gehele commerciële veehouderij zich omgevormd tot intensieve veehouderij (bio-ind...

Lees verder