Bijeen­komst inzake megastal de Knorhof te Erichem


7 maart 2014

Het was een succesvolle avond. De belangstelling was minder groot dan vier jaar geleden, wellicht door de verminderde stankoverlast.

In vogelvlucht werd een indrukwekkende opsomming gegeven van wat de fractie zoal had ondernomen richting diverse controlerende instanties, waarbij ook werd stilgestaan bij de rol die zij vervullen:
• NVWA/voormalige AID: controleert op Varkensbesluit
• Provincie Gelderland: vergunningverlener en controle op milieu aspecten
• VROM-inspectie Regio Oost: toetsing bij provincie op Europese eisen (IPPC)
• Dienst Regelingen van Ministerie van Economische Zaken: verantwoordelijk voor controle op diertellingen

Waar is de gemeente Buren, vraagt u zich wellicht af? Zij had een sleutelrol bij het doorgaan van de Knorhof. De heer Straathof (eigenaar) was bereid te stoppen in ruil voor het mogen bouwen van zes woningen. Het toenmalige college wilde echter geen beëindigingsovereenkomst sluiten, met als gevolg dat er impliciet medewerking is verleend aan de totstandkoming van de Knorhof.

De provincie werd vergunningverlener omdat we het niet alleen hebben over een enorme varkenshouderij, maar ook over een afvalverwerkingsbedrijf. Hiermee valt dit risicovolle bedrijf onder verantwoordelijkheid van de provincie Gelderland.

Als “mystery guest” was J. Voermans aanwezig, werkzaam voor Sebava. Door zijn komst ontstond er een geanimeerd gesprek waarin Voermans uitgebreid de kans kreeg om de kant van Sebava te vertellen. Alle aanwezigen konden vele vragen stellen. De fractie heeft aan Sebava in januari 2014 gevraagd of zij een werkbezoek mochten brengen aan de Knorhof en vragen mochten stellen. Hierop is geen enkele reactie gekomen. De heer Voermans zegde toe te willen bemiddelen om dit werkbezoek alsnog doorgang te laten vinden.

Na sluiting werd aan de bar van het dorpshuis nog lang nagepraat. Een kandidaat van een andere politieke partij, herkenbaar aan het nieuwe t-shirt, bleek onder valse voorwendselen gekomen. Hij wilde deze bijeenkomst misbruiken om zieltjes voor de eigen partij te winnen. Hij verspreidde een flyer met onjuiste feiten, incorrect taalgebruik en foutieve conclusies. Na een heftige discussie verdween de kandidaat uiteindelijk met de spreekwoordelijk (krul)staart tussen de benen.
Al met al een zeer boeiende avond die niemand had willen missen!

Gerelateerd nieuws

Ecoboerderij de Haan in Ingen ligt er verzorgd bij

Toen wij de stal binnenliepen werden we vrolijk van de aanblik van de koeien. Ze liepen los in de stal en kregen het heerlijk...

Lees verder

Opinie: Opvang gezelschapsdieren

Opvang gezelschapsdieren In de gemeente Buren leven vele gezelschapsdieren. Hieronder vallen niet alleen honden en katten ma...

Lees verder