Opinie: Nieuws­brief september 2012


29 november 2012

Op 25 september 2012 vond er weer een Raadsvergadering plaats in het gemeentehuis in Maurik. De Partij voor de Dieren werd zoals altijd vertegenwoordigd door ons raadslid Joop de Jonge. In deze nieuwsbrief brengen wij u graag op de hoogte van een aantal belangrijke punten die besproken zijn.

Prins Willem Alexander school te Beusichem
Het gebouw van de school in Beusichem is reeds 40 jaar oud en toe aan een grondige renovatie. Het gebouw zelf (met veel ruimte en daglicht) is prima alsmede de locatie. Echter doordat het gebouw al wat ouder is voldoet het niet meer aan de eisen van deze tijd. Het college vraagt de raad een richting aan te geven voor verbetering van de school: alleen het noodzakelijke onderhoud uitvoeren, renoveren of volledige nieuwbouw.

Het gebouw heeft een slechte isolatie, heeft grotendeels enkel glas, vochtproblemen en de indeling kan beter. Er is behoefte aan grotere ruimten voor meerdere klassen. De Partij voor de Dieren steunt de keuze om te renoveren en daar lijken de meeste partijen het over eens te zijn. Wij hebben echter wel kritische vragen gesteld over de financiering. Twee weken voorafgaande aan deze vergadering is de vraag “waarom is er geen geld geserveerd voor renovatie” door ons reeds aan het college gesteld. Hier wordt door het college geen antwoord op gegeven. Het is een oud gebouw dus het is al jaren bekend dat er wat moet gebeuren. De gemeente Buren was ooit één van de rijkste gemeenten van Gelderland. Waarom is er toen geen geld opzij gelegd voor dergelijke investeringen? Hoe kunnen we nu een besluit nemen zonder dat de financiering geregeld is?

Vlak voor de raadsvergadering hebben alle andere fracties een besloten overleg gehad. De Partij voor de Dieren is hier bewust niet naar toe gegaan omdat wij vinden dat de discussie in de openbaarheid moet plaatsvinden, tijdens de raadsvergadering, en niet in een achterkamertje.

Bijna alle partijen dienen gezamenlijk een amendement in om alleen groot onderhoud te plegen. Dit moet dan betaald worden uit het onderhoudsbudget voor alle scholen maar dit is natuurlijk niet realistisch. Zelfs als het voldoende zou zijn voor de school in Beusichem, dan betekent dit dat er voor andere scholen in de gemeente voorlopig geen geld meer is voor onderhoud. Afgesproken is dat het college in februari 2013 met een uitgewerkt plan moet komen en financiering.


Kadernota externe veiligheid 2012-2015
Een van de punten op de agenda was de Kadernota externe veiligheid 2012-2015. Hierin staan de externe veiligheidsrisico’s in de gemeente Buren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aantal tankstations met een LPG-vulpunt en de Betuwelijn. In de kadernota staat hoe we met bestaande en nieuwe risicovolle situaties omgaan. De Partij voor de Dieren wil ook aandacht voor de risico’s van de uitbraak van besmettelijke dierziekten zoals Q-koorts en heeft daarom een motie ingediend hierover.

Zie voor de motie de website van de Partij voor de Dieren Buren: http://buren.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/moties/i/1677

Helaas is onze motie verworpen. De andere partijen vinden het risico blijkbaar geen probleem. Ook werd er aangehaald dat het om landelijke beleid zou gaan en dat er geen geld is om door de GGD onderzoek te laten uitvoeren.

Ook het ontbreken van wettelijke normen inzake brandveiligheid vormt een veiligheidsrisico. Los van het dierenleed wat helaas maar al te vaak op grote schaal plaats vindt, zijn de risico’s voor omwonenden aanzienlijk. Veel stallen bevatten o.a. asbest dat bij brand niet alleen in de directe omgeving maar ook over grotere afstanden in het milieu terecht komt. Dat is een direct risico voor de volksgezondheid.

De Kadernota externe veiligheid is volgens de Partij voor de Dieren niet compleet. Er wordt aandacht besteed aan risicovolle bedrijven en installaties zoals tankstations, vuurwerkopslag, gasleidingen en bijvoorbeeld de Betuwelijn. Er is echter geen aandacht voor stallen en de mogelijke uitbraak van besmettelijke dierziekten die ook de voor mens gevaar opleveren zoals de Q-koorts.

In de afgelopen jaren zijn 100.000 mensen besmet geraakt en meer dan 25 mensen overleden ten gevolge van de Q-koorts. In een plattelandsgemeente als Buren met veel veehouderijen is dit dus een reëel risico. Als voorbeeld hebben we in de gemeente Buren de Knorhof met 50.000 varkens en de naastgelegen geitenhouderij, die direct aan het dorp Erichem grenzen. Zij creëren wel degelijk een gevaar. De Partij voor de Dieren wil dit meenemen in de betreffende Kadernota. Een minimale afstand tussen veehouderijen onderling en tussen veehouderijen en woningen zouden de gevolgen van een uitbraak kunnen voorkomen.

Bestemmingsplan autobedrijf Baauw
Het autobedrijf Baauw is begin jaren ’80 verhuisd naar de huidige locatie in Maurik op verzoek van de gemeente. Destijds zijn er toezeggingen gedaan over de mogelijkheid om uit te breiden. Helaas bleek de bestemming niet te kloppen. In het bestemmingsplan stond timmerbedrijf en dit verschilt van een autobedrijf en hierdoor was er geen mogelijkheid om uit te breiden. Wijzigingen op dit punt worden door de provincie niet geaccepteerd, waardoor dit bedrijf al jaren niet kan uitbreiden.

Na ruim 20 jaar is er een nieuw bestemmingsplan vastgesteld waarin het autobedrijf is gelegaliseerd. Echter de mogelijkheid om uit te breiden is daarbij beperkt tot 235 m². De VVD dient een voorstel in om dit te wijzigen maar het college geeft aan dat dit niet mogelijk is. De Partij voor de Dieren vindt het erg vreemd dat hier geen mogelijkheden zijn, terwijl een tankstation aan de overkant van de provinciale weg wel kan. Ook die past volgens ons niet in het bestemmingsplan. De indruk wordt gewekt dat burgers niet gelijk behandeld worden en dit is onacceptabel.

De Partij voor de Dieren stelt voor om de familie Baauw een locatie op Doejenburg aan te bieden voor een ‘vriendenprijs’. Hier is nog meer dan voldoende grond beschikbaar, wat de komende jaren naar verwachting niet verkocht zal worden. Het uiteindelijke voorstel is een uitbreiding van maximaal 771 m² zoals in het oude plan mogelijk zou zijn, alle auto’s dienen bij de garage te staan en niet langs de toegangsweg met een groenstrook zodat alles uit het zicht is.

De Partij voor de Dieren vindt dat een dergelijk bedrijf eigenlijk niet op deze locatie thuishoort maar heeft toch ingestemd met dit voorstel omdat afspraken uit het verleden nagekomen dienen te worden.

Gerelateerd nieuws

Winkelcentrum Lienden

Er zijn plannen om een groot winkelcentrum in Lienden te vestigen. De Partij voor de Dieren vraagt zich af of die er ü...

Lees verder

Discussie over nieuwe burgemeester Buren

De gemeente Buren is op zoek naar een nieuwe burgemeester. De Partij voor de Dieren vindt het merkwaardig dat dierenwelzijn...

Lees verder