Discussie over nieuwe burge­meester Buren


30 november 2012

De gemeente Buren is op zoek naar een nieuwe burgemeester. De Partij voor de Dieren vindt het merkwaardig dat dierenwelzijn in de profielschets voor de nieuwe burgemeester in het geheel niet voorkomt. In de gemeente Buren wonen namelijk niet alleen mensen (ongeveer 26.000) maar ook miljoenen dieren. Zelfs het woord dieren wordt in de profielschets niet één keer genoemd, het gaat alleen maar over mensen. Dat er in de gemeente meer dan een miljoen dieren als productiedieren worden gehouden in de (grotendeels intensieve) veehouderij is blijkbaar totaal niet van belang. Ook het feit dat in de gemeente duizenden ganzen (dreigen te) worden afgemaakt door jagers wordt natuurlijk nergens genoemd.

Natuurlijk moet een burgemeester er zijn voor alle inwoners van de gemeente maar waarom alleen maar voor de mensen? Omdat dieren geen stemrecht hebben misschien en daarom niet interessant zijn voor de meeste politieke partijen?

Mede gelet op de huidige maatschappelijke discussie over megastallen en over de door vele burgers verafschuwde plezierjacht vormen dieren echter een steeds belangrijker onderwerp, ook in de gemeentelijke politiek. De Partij voor de Dieren heeft daarom een amendement ingediend om de profielschets aan te vullen met de zinsnede “De burgemeester heeft respect voor het welzijn van dieren”. Dit respect mag je toch van elke burger verwachten dus zeker van een burgemeester. Helaas was er vanuit de gemeenteraad geen enkele steun voor het amendement, dierenwelzijn is voor de andere politieke partijen in Buren niet belangrijk.

De commissaris van de koningin (die verantwoordelijk is voor de sollicitatie procedure) heeft aangegeven dat het verslag van de vergadering aan de profielschets zal worden toegevoegd. Daarmee wordt het voor mogelijke sollicitanten toch duidelijk hoe in ieder geval de Partij voor de Dieren denkt over dit onderwerp. Volgend jaar weten we wie de nieuwe burgemeester van Buren gaat worden. De Partij voor de Dieren zal er alles aan doen om te zorgen dat het in ieder geval geen jager is en dat hij / zij ook geen banden heeft met de vee-industrie.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Nieuwsbrief september 2012

Op 25 september 2012 vond er weer een Raadsvergadering plaats in het gemeentehuis in Maurik. De Partij voor de Dieren werd ...

Lees verder

Flyer-actie Rivierenland

De Partij voor de Dieren houdt voorafgaand aan de feestdagen in diverse plaatsen in Rivierenland flyer-acties voor een dier...

Lees verder