Eigenaar Sebava (Knorhof) krijgt in Duitsland verbod op houden van dieren


14 december 2014

Straathof moet stoppen met kwellen van dieren.

Eigenaar van de Knorhof in Erichem heeft in Duitsland een beroepsverbod gekregen. Na een driedaagse controle waaraan 60 rechercheurs en dierenartsen meededen lijkt het doek voor de grootste varkenshouder van Europa gevallen. Straathof ligt in Duitsland onder vuur vanwege de slechte omstandigheden in zijn megastallen. Het Duitse blad Stern publiceerde foto's en videobeelden van het dierenleed. U kunt ze hier bekijken.


De Knorhof aan de
Burenswal 3 in Erichem

Zal het er eindelijk
van komen?

Joop de Jonge tijdens zijn speech bij
Provinciale Staten waar we een petitie
tegen uitbreiding van de Knorhof aanboden

Vlak voor de inval welke van 18-20 maart 2014 heeft plaats gevonden organiseerden wij op 7 maart 2014 een bijeenkomst over de gang van zaken rondom de Knorhof. Wij spraken daar met de agrarisch adviseur van Straathof. Wij wilden persoonlijk de varkensflat bezoeken en hij zou zich daar sterk voor maken. Tot op heden is dat echter nog niet gebeurd. De afgelopen drie dagen is onze fractie zeer druk geweest met deze zaak. Het vertalen van de Duitse teksten, contact zoeken met de Duitse politie, Varkens in Nood, Wakker Dier, maar ook met onze politieke vertegenwoordigers in de provincie, de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Al jarenlang volgen wij de ontwikkelingen rondom de Knorhof. We hebben de procesgang rondom vergunningverlening, controles en het openbaar maken van rapporten tot aan het ministerie van economische zaken toe, geordend zodat volgende week Marianne Thieme kamervragen kan stellen. Dit zal dinsdag 16 december gebeuren.

Aangezien er voor ons geen reden is om aan te nemen dat het er in de megastal in onze gemeente beter aan toe gaat hebben wij op 12 december 2014 onderstaande vragen gesteld aan het college.

1. Is het u bekend dat in Duitsland in maart 2014 een grootschalig onderzoek is gedaan naar de bedrijfsvoering van de heer Straathof, eigenaar van SEBAVA, voorheen de Knorhof, in Buren?

2. Bent u bekend met de resultaten van dit onderzoek die in december 2014 naar buiten zijn gekomen?

3. Bent u op de hoogte van het beroepsverbod dat is ingesteld tegen de heer Straathof?

4. Kunt u uitsluiten dat de onderzoeken en resultaten geen betrekking hebben op de Nederlandse vestiging in Buren van SEBAVA?

5. Is het u bekend dat ook in Nederland een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de inspectie door de NVWA bij SEBAVA in Erichem?

6. Is het u bekend wanneer de resultaten daarvan bekend worden gemaakt?

7. Maakt u zich zorgen over de bedrijfsvoering bij de heer Straathof in onze gemeente? Zo nee waarom niet? Zo ja waarop is dit gebaseerd?

8. Kan het bestaande bedrijf in Erichem, Buren nog uitgebreid worden? Zo ja, waar is dat van afhankelijk? Zo nee waarom niet?

9. Zijn de mogelijke risico's voor de volksgezondheid bij SEBAVA onderzocht? Zo nee waarom niet? Zo ja, door wie en wat zijn de resultaten?

10. Wanneer is er voor het laatst gecontroleerd op het naleven van de regels en eisen die aan de vergunningen voor de vestiging in onze gemeente zijn verbonden?

11. Door welke instanties werden deze controles uitgevoerd?

12. Waar bestonden deze onderzoeken uit?

13. Zijn de rapportages daarvan bij u bekend? Zo nee waarom niet?

14. Zijn er overtredingen geconstateerd? Zo ja welke?

15. Zijn er maatregelen getroffen? Zo nee waarom niet? Zo ja welke?

16. Heeft de heer Straathof invulling gegeven aan de eventuele eisen die zijn gesteld n.a.v. de resultaten uit dat onderzoek?

Gerelateerd nieuws

Kandidaten verkiezingen Waterschap Rivierenland bekend

Partij voor de Dieren doet mee aan verkiezingen Waterschappen. De Partij voor de Dieren doet op 18 maart 2015 mee aan de ver...

Lees verder

Opinie: Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving. De relatie met dierenmishandeling is minder bekend.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners. Zowel slachtoffers als dieren kunnen niet of nauwelijks...

Lees verder