Schriftelijke vragen Bescherming bomen waardevolle bomenlijst
Indiendatum: 1 apr. 2025
Toelichting:
Op 18 maart heeft de PvdD mondelinge vragen gesteld over een aangevraagde kapvergunning voor een boom op het perceel Ommerenveldseweg 11 / 11A, Ommeren. Dit betreft een meer dan 100 jaar oude boom (varenbeuk) welke op de ‘waardevolle bomenlijst’ van de gemeente Buren staat. Ondanks het niet verlenen van de kapvergunning lijkt de boom echter nog steeds te worden bedreigd. De plannen om vlakbij de boom een huis te bouwen zijn aanleiding tot het stellen van deze vervolgvragen.
Het college/de burgemeester wordt verzocht de volgende vraag/vragen schriftelijk te beantwoorden:
Heeft het college kennis genomen van de brief van de Milieuwerkgroep Buren van 25 maart 2025 alsmede van het advies van de landelijke bomenstichting wat als bijlage bij deze brief is gevoegd?
Deelt het college de mening van de boomspecialist van de landelijke bomenstichting dat de kruin van de boom slechts zeer beperkt mag worden teruggesnoeid en dat deskundig (en onafhankelijk) toezicht tijdens het snoeien hierbij essentieel is?
Heeft het college de eigenaar van de boom hiervan op de hoogte gesteld en daarbij de verplichting opgelegd dat deskundig (en onafhankelijk) toezicht tijdens het snoeien aanwezig moet zijn? Zo nee, waarom niet, en is het college bereid dit alsnog op korte termijn te doen?
Heeft het college de eigenaar van de boom gevraagd om voorafgaand aan eventuele snoeiwerkzaamheden een snoeiplan op te stellen en dit te laten beoordelen door een onafhankelijke boomspecialist? Zo nee, waarom niet, en is het college bereid dit alsnog op korte termijn te doen? Kan een dergelijke verplichting voor alle bomen van de ‘waardevolle bomenlijst’ in de APV worden opgenomen?
Deelt het college de mening van de boomspecialist van de landelijke bomenstichting dat een eventueel te bouwen huis minstens 10,5 meter van de stam van de boom verwijderd moet blijven?
Is het college voornemens om deze afstand van 10,5 meter als harde eis te hanteren bij de beoordeling van de aanvraag voor een omgevingsvergunning? Zo nee, waarom niet?
Mocht er een omgevingsvergunning worden verleend, zal hieraan dan de voorwaarde worden gekoppeld dat tijdens de bouwwerkzaamheden het wortelstelsel van de boom ten allen tijde wordt beschermd door het plaatsen van vaste hekken op 8,5 meter afstand van de stam van de boom (kroonprojectie)? En zo ja, zal hierop door (of namens) de gemeente toezicht worden gehouden? Zo nee, waarom niet?
Zal er door het college of door de ODR een verplichting worden opgelegd om bij de tuinaanleg rondom de boom al het mogelijke te doen om de boom te laten overleven? Dat betekent bijvoorbeeld deskundig toezicht bij het rooien van de nu nog aanwezige stobben, geen verharding en geen wijziging in peil van het bestaande maaiveld onder de kroonprojectie van de boom zoals aangegeven door de boomspecialist van de landelijke bomenstichting.
Hoe beoordeelt het college het feit dat door ondeskundige werkzaamheden aangaande andere bomen en struiken rondom de boom er reeds significante schade aan de boom lijkt te zijn veroorzaakt? Wat kunnen we hieruit leren, hoe kunnen we andere bomen op de ‘waardevolle bomenlijst’ beter beschermen, is een aanpassing van de APV op dit punt wellicht noodzakelijk?
Hoe staat het met de bescherming van andere bomen op de ‘waardevolle bomenlijst’? Zijn de eigenaren / rechthebbenden van deze bomen voldoende op de hoogte van bovengenoemde gevaren? Zo ja, wanneer en hoe zijn zij hierover door u geïnformeerd? Zo nee, bent u bereid ze hierover alsnog te informeren?
Bent u bekend met de Richtlijn Bomen Effect Analyse (BEA)? Had deze in dit geval een hoop onnodige schade aan de boom kunnen voorkomen? Waarom is deze niet verplicht in de gemeente Buren? Bent u bereid deze bij alle toekomstige projecten verplicht te stellen waarbij bomen mogelijk schade op zullen lopen ten gevolge van de werkzaamheden?
Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Gezondheidsrisico´s voor omwonenden van geitenhouderijen
Lees verder