Toerisme in Buren


27 mei 2011

Toerisme in Buren

(Visie Partij voor de Dieren Gemeente Buren mei 2011)


De Partij voor de Dieren Gemeente Buren (PvdD) ziet toerisme als een goede vorm van werkgelegenheid en een prima inkomstenbron.

Liever toerisme dan industrieterreinen of megastallen en andere vormen van intensieve veehouderij.

De randvoorwaarden moeten echter wel goed zijn, er moet ook aandacht zijn voor dieren natuur en milieu en dat missen we tot nu toe in de plannen.


Een paar voorbeelden


Oeverbeschoeiing langs het riviertje de Korne in Buren

Oeverbeschoeiing is nodig om afkalving van de oevers te voorkomen. Bij het aanbrengen van de oeverbeschoeiing is echter geen rekening gehouden met dieren die uit het water moeten kunnen om te overleven. Het gevolg is dat veel dieren onnodig zullen verdrinken als er geen maatregelen worden genomen. Te denken valt hierbij aan jonge eendjes, padden, salamanders en dieren die in het water vallen zoals egels en katten. Door hier bij de aanleg van de beschoeiing geen rekening mee te houden is aanpassing achteraf noodzakelijk. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het aanbrengen van zogenaamde faunatrappen of door het plaatselijk verlagen van de aangebrachte beschoeiing waardoor uittredeplaatsen voor dieren ontstaan. De PvdD heeft dit in april 2010 gesignaleerd en na meer dan een jaar zijn er eindelijk een aantal faunatrappen (eendetrappen) geplaatst.


Verstorende activiteiten in (Europees beschermde) natuurgebieden

Het All Sports Resort (vd Valk) op het Eiland van Maurik krijgt probleemloos toestemming om in Natura 2000 gebied / vogelrichtlijngebied haar activiteiten met jet-ski’s, cross motoren, quads en snelle rubberboten uit te breiden. Ook wordt er gesproken over rondvluchten met helikopters. Er is totaal geen aandacht voor de verstoring van dieren, natuur en milieu in dit belangrijke natuurgebied.

Dierenleed als toeristische trekpleister

Aanleg en uitbreiding van visvijvers is een slechte zaak. Vissen uitzetten in een grote bak met water die er door toeristen kunnen worden uitgehengeld getuigt van weinig respect voor dieren. Visvijvers, viswedstrijden, schoolkinderen leren vissen ïƒ allemaal onnodig dierenleed.

Een circus waar dieren kunstjes moeten vertonen om de mensen te vermaken is wellicht leuk voor de toeristen maar beslist niet voor de dieren.


Dieren verwijderen uit de natuur omdat ons mensen dat beter uitkomt

Vossenjacht omdat jagers vossen zien als concurrent, liefst midden in de nacht als er geen getuigen zijn m.b.v. grote schijnwerpers (‘lichtbakken’). Dit is een methode die in Europa is verboden maar waar de provincie Gelderland toestemming voor heeft verleend.

Ganzenjacht heeft al enkele jaren plaatsgevonden op het Eiland van Maurik voor de ogen van verbijsterde toeristen omdat de ganzen de waterkwaliteit zouden verpesten. Nu moet het allemaal nog een graadje erger zo hebben boeren, jagers en zogenaamde natuurbeschermers bedacht door jaarlijks meer dan 100.000 ganzen af te schieten of te vergassen. Krijgen we hier dezelfde weerzinwekkende beelden te zien als enkele jaren geleden op het toeristische Waddeneiland Texel? Jagers willen voorlopig niet meewerken omdat het afschieten midden in het toeristenseizoen zou moeten gebeuren. Jagers willen natuurlijk best knallen, graag zelfs, maar dan in de winter wanneer er minder pottenkijkers zijn. Dat betekent dat er nu wordt gesproken over vergassen. Als we dit alles zomaar accepteren dan zullen we ook hier in het Rivierengebied binnenkort mobiele gaskamers zien verschijnen.

Gelukkig zijn er ook andere methoden om de ganzenpopulatie terug te dringen, dit kan ook op een diervriendelijke / meer natuurlijke manier.
- stop met het bejagen van de vos, dan kan de vos zorgen voor minder eieren en minder (jonge) ganzen
- zorg dat er minder eieren uitkomen door eieren te behandelen

Daarom is het te hopen dat de provincie, die voor het jagen of vergassen toestemming moet geven, nu eens niet alleen zal kijken naar de belangen van boeren en jagers. Zij moet ook oog hebben voor dieren, natuur en milieu en niet meer blindelings, zoals tot nu toe gebruikelijk, jagers de vrije hand geven.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren ziet niets in milieujaarprogramma Buren

De Partij voor de Dieren Buren ziet niets in het milieujaarprogramma wat de gemeenteraad van Buren op 25 januari 2011 heeft...

Lees verder

Gezocht: Fractiemedewerkers

Sinds maart 2010 heeft de Partij voor de Dieren een zetel in de gemeenteraad van Buren. Op die manier kan er ook in de geme...

Lees verder