Partij voor de Dieren ziet niets in mili­eu­jaar­pro­gramma Buren


29 januari 2011

De Partij voor de Dieren Buren ziet niets in het milieujaarprogramma wat de gemeenteraad van Buren op 25 januari 2011 heeft vastgesteld. “Het stuk getuigt van weinig ambitie om daadwerkelijk iets aan verbetering van het milieu te doen” aldus Joop de Jonge, raadlid voor de PvdD. En duurzaam kan het al helemaal niet worden genoemd wanneer het motto lijkt te zijn ‘ruim baan voor uitbreiding van de vee-industrie, inclusief varkensfabriek de Knorhof en andere megastallen’.

Over zwaar verontreinigde grond bij de vele fruitboomgaarden wordt uiteraard totaal niet gesproken. Men sluit de ogen voor de gevolgen van veertig jaar gifgebruik in deze sector. De conclusie van recent onderzoek in een fruitboomgaard in Ingen liegt er niet om: “er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging, de locatie dient op basis van onaanvaardbare risico’s voor de mens en de ecologie met spoed te worden gesaneerd”.

Aandacht voor de Flora en Fauna is er alleen in negatieve zin. Er zal een natuurwaardenkaart worden opgesteld met als doel om bouwactiviteiten makkelijker te maken. Minder onderzoek naar de specifieke Flora en Fauna op een gewenste bouwlocatie is hierbij het uitgangspunt. Als wordt besloten tot het laten opstellen van een natuurwaardenkaart dan dient dit niet te gebeuren vanachter het bureau, zoals in het milieujaarprogramma wordt voorgesteld, maar door veldonderzoek in de gehele gemeente. Dit moet vervolgens elke 5 jaar opnieuw worden uitgevoerd. Dan geeft het een meerwaarde waar ook de PvdD voordeel in ziet. Dit kost echter een veelvoud van het bedrag van € 25.000 wat beschikbaar is dus dat gaat niet gebeuren. De kans bestaat dat de rechter alsnog per bouwlocatie nader onderzoek zal verlangen en in dat geval is de € 25.000 weggegooid geld.

Helaas zijn suggesties van de PvdD over echte milieu projecten niet opgenomen in het plan. Bijvoorbeeld een onderzoek naar de uitstoot van milieuvervuilende stoffen in de agrarische sector en het effect hiervan op volksgezondheid, natuur en milieu. Specifiek gaat het dan om de vee industrie (Knorhof en andere megastallen) en gifgebruik in boomgaarden. Het televisieprogramma Zembla heeft recent een ontluisterend inzicht gegeven in de gevolgen van gifgebruik in de bloembollenteelt. Over de gevolgen van het gifgebruik in de boomgaarden is tot nu toe weinig bekend. Hoogste tijd om de (mogelijk) negatieve gevolgen van de agrarische sector maar eens aan een nader onderzoek te onderwerpen aldus de PvdD.

Partij voor de Dieren gemeente Buren

Joop de Jonge, raadslid

E-mail: j.dejonge@partijvoordedieren.nl


Gerelateerd nieuws

Oostvaardersplassen

Standpunt gemeenteraadsfractie Partij voor Dieren gemeente Buren We moeten af van het idee dat we natuur kunnen maken,...

Lees verder

Toerisme in Buren

Toerisme in Buren (Visie Partij voor de Dieren Gemeente Buren mei 2011) De Partij voor de Dieren Gemeente Buren (PvdD...

Lees verder