rekenkamercommissie rapporteert over Omgevingsdienst Rivierenland
Wij zien in samenwerkingsverbanden weinig meerwaarde voor inwoners en ondernemers. Nu al zijn er diverse samenwerkingsverbanden in diverse samenstellingen die gecontroleerd moeten worden door diverse gemeenteraden. Zie hier de ingrediënten voor probleemsoep.
Wij willen graag een herindeling en fuseren tot een grote gemeente, waarbij er aandacht moet zijn voor regionale overeenkomsten v.w.b. economie, arbeidsmarkt, voorzieningen, zorg, onderwijs, cultuur en recreatie.
Rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers in één gemeenteraad behartigen de belangen van haar inwoners. Zo kunnen de kader stellende en controlerende taak op uitvoering van het beleid het beste worden uitgevoerd.
Samenwerking is onnodig duur en zou hooguit van tijdelijke aard mogen zijn.
De gemeente Buren werkt al samen op het gebied van Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) en Afvalverwijdering.
Momenteel zijn er 28 RUD’s en 6 BRZO-RUD’s (handhaving bedrijven met gevaarlijke stoffen). Het maakt uitvoering van verschillend beleid van meerdere gemeenten ondoorzichtig. Wij voorzien vele moeilijkheden. Er kan een eigen beleid ontstaan binnen het uitvoeringsorgaan. Worden budgetten door alle deelnemers onverkort toegevoegd, bijvoorbeeld het zorgbudget? En wat doe je als een andere gemeente een deel van hun afgesproken budget niet afdraagt? Als gemeenteraad ben je je rechtstreekse toezicht kwijt. Het is lastiger om veranderingen door te voeren binnen een samenwerkingsverband, dan in één grote gemeente.
Extra controles en toezicht kosten extra geld. Bovendien komen gemeentehuizen nog meer leeg te staan, terwijl elders dure kantoorruimte wordt gehuurd.
Ook de ICT architectuur kan niet altijd overweg met alle deelnemende gemeenten wat extra investeringen vergt en onderhoud duurder maakt.
Bij een samenwerkingsverband zijn de besluitvorming, stemverhoudingen (op basis waarvan?), mogelijkheden tot vetorechten en dergelijke moeilijker te realiseren en zeker te wijzigen. Wat gebeurt er als de gemeente Buren of een andere gemeente niet verder, of een verandering wil?
Eén dienst voor 10 gemeentes: hoe controleer je dit als raadslid, laat staan als burger? Wie garandeert dat daar geen eigen beleid ontstaat waardoor uitvoering afwijkt van de opdracht? Hoe moet je als uitvoerend medewerker per product tien verschillende gemeenten bedienen, ieder met hun eigen beleid?
Een grote gemeente is democratisch: rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers bepalen het beleid.
Logische keuze voor een grotere gemeente globaal begrensd door A2, A50, Rijn en Waal: Tiel, Geldermalsen, Culemborg, Neerijnen, Buren, Neder-Betuwe
Je krijgt dan: 1 loket, 1 beleid, 1 tarief en 1 controlerend orgaan: de gemeenteraad. Geen concurrentie tussen gemeenten onder de schijn van samenwerking.
Gerelateerd nieuws
Ecoboerderij de Haan in Ingen ligt er verzorgd bij
Toen wij de stal binnenliepen werden we vrolijk van de aanblik van de koeien. Ze liepen los in de stal en kregen het heerlijk...
Lees verder