Plaatsing vries­units en terrein­ver­harding


11 december 2012

Op de Burensedijk 19 in Zoelen bevindt zich een hondenschool waar ook dierenvoeding wordt verkocht. Deze voeding kan via de webwinkel besteld en thuisbezorgd worden. Tevens kan de consument de voeding ter plaatse afhalen. Dit is echter niet toegestaan. Het raadsvoorstel is erop gericht om bestaande situaties te legaliseren.

De vriesunits staan er al en worden gebruikt waarbij mensen het voer zelf op komen ophalen. Dit is in strijd met het bestemmingsplan want daarin is de grond bestemd voor wonen. Detailhandel valt namelijk niet onder de bestemming wonen en is derhalve verboden maar vindt wel plaats. De ruimtelijke onderbouwing die bij de vergunningaanvraag hoort is daarom ook niet goedgekeurd omdat hierin staat dat producten ter plaatse kunnen worden afgehaald en dan is er geen sprake van een webwinkel maar van detailhandel.

Ondanks de niet goedgekeurde onderbouwing heeft het college van B&W gezegd dat er medewerking verleend kan worden. Het college gaat hiermee in tegen het advies van haar eigen ambtenaren.

In de voorbereidende raad heeft de wethouder aangegeven dat detailhandel niet wordt toegestaan en dat hiertegen zal worden opgetreden. In het raadsvoorstel staat echter dat de vergunning zal worden verleend op basis van de ingediende ruimtelijke onderbouwing. Deze geeft aan dat er ter plaatse voeding kan worden afgehaald dus handhaven zal niet gebeuren.

Het college legaliseert met dit raadsvoorstel een illegale situatie. De kans is groot dat nu veel meer mensen thuis (vanuit de garage) een winkel zullen beginnen. Dat kan goed gaan als niemand er last van heeft maar het kan ook allerlei problemen geven met verkeersoverlast / parkeerproblemen. Daarom wordt in bestemmingsplannen aangegeven waar dit wel en waar dit niet mogelijk is maar dit negeert het college in dit geval. De PvdD stemt tegen, maar het voorstel is toch aangenomen.

Gerelateerd nieuws

Herziening grondexploitaties

Alle gemeenten in Nederland hebben problemen met de grond die ze in het verleden hebben gekocht voor nieuwe woonwijken o...

Lees verder

Nieuwjaarsbijeenkomst Partij voor de Dieren Rivierenland

Op zondag 13 januari 2013 houdt de Partij voor de Dieren werkgroep Rivierenland haar nieuwjaarsbijeenkomst. We hebben sch...

Lees verder