Partij voor de Dieren wil einde aan honden­be­lasting


20 maart 2013
De hondenbelasting is weer onderwerp van discussie in vele Nederlandse gemeenten, zo ook in de gemeente Buren. Aanleiding is een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.
Die bepaalde dat het heffen van hondenbelasting alleen is toegestaan als gemeenten kunnen aantonen dat het geld ook echt gebruikt wordt voor honden, bijvoorbeeld voor het ruimen van poep en het inrichten en onderhouden van hondenuitlaatvelden.
In afwachting van het oordeel van de Hoge Raad in het hoger beroep tegen deze uitspraak hebben diverse gemeenten de heffing van de hondenbelasting voorlopig opgeschort.


De Partij voor de Dieren heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W van de gemeente Buren. Het college heeft namelijk de aanslagen hondenbelasting gewoon opgelegd alsof er niets aan de hand is. Waarom heeft het college de aanslagen niet opgeschort in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad? Nu moeten mensen die deze discriminerende belastingheffing niet willen betalen zelf actie ondernemen.

De Partij voor de Dieren roept hondeneigenaren in de gemeente Buren op om massaal bezwaar te maken tegen de aanslag. Een voorbeeld bezwaarschrift is te vinden op de website van de Partij voor de Dieren http://buren.partijvoordedieren.nl Het bezwaarschrift moet uiterlijk 12 april bij de gemeente binnen zijn. Zodra de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan zal blijken of de mensen die bezwaar hebben gemaakt alsnog moeten betalen of dat de belasting zal worden geschrapt.

De invoering van de hondenbelasting stamt nog uit de tijd van de hondenkar. De overheid zag hierin een mogelijkheid om transportbelasting te heffen. Ook al is de hondenkar gelukkig al lang verdwenen, de belasting op het bezit van een hond bestaat nog steeds. Als de opbrengst besteed zou worden aan bijvoorbeeld de opvang van zwerfdieren in het dierenasiel dan zou dit nog enigszins aanvaardbaar zijn.

Het frustrerende voor de hondeneigenaar is echter dat deze belasting wordt gebruikt als algemene heffing en dat er (bijna) niets voor de honden (of andere dieren) mee wordt gedaan. De Partij voor de Dieren ziet geen enkele reden om belasting te heffen op het houden van huisdieren want dat is feitelijk een ‘boete’ op huisdierbezit. Eventuele voorzieningen voor honden kunnen gewoon uit de algemene middelen worden betaald, net als bijvoorbeeld speeltuinen.

Gerelateerd nieuws

Paasactie: Laat de kippen weer buiten scharrelen!

De Partij voor de Dieren Rivierenland houdt zaterdag 30 maart a.s. op diverse locaties flyeracties om consumenten te voo...

Lees verder

Voorbeeld Bezwaarschrift Hondenbelasting

Klik hier voor de download Maurik, 20 maart 2013 De heffingsambtenaar van de gemeente Buren Postbus 23 4020 BA Maurik B...

Lees verder