Partij voor de Dieren Buren wil circus zonder dieren
Circus Renz Berlin komt eind juli naar de gemeente Buren. Dit circus gebruikt in haar voorstellingen wilde dieren en dat staat garant voor veel onnodig dierenleed. Het reizen betekent voor de dieren veel stress: in- en uitgeladen worden en vele uren zonder beweging en vaak met weinig drinkwater in een krappe kooi. De kooi is vaak ook hun ‘normale’ leefruimte. De huisvesting houdt geen rekening met het natuurlijke gedrag van de dieren. Olifanten bijvoorbeeld trekken in het wild wel 50 kilometer per dag: in het circus staan ze zo’n 17-20 uur per dag vastgeketend op één plek. Op jonge leeftijd worden olifanten in het wild gevangen en wordt hun vrije wil met elektroshocks en met harde hand gebroken, totdat ze zich overgeven aan de trainer. Op jonge leeftijd leert een olifant op pijnlijke wijze angst te hebben voor de olifantenhaak. Hun leven lang hebben de dieren in het circus te maken met prikstokken, zwepen en punthaken, allemaal nodig om ze hun onnatuurlijke kunstjes te laten doen.
In 2009 publiceerde de universiteit van Wageningen een wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van circusdieren in Nederland. Zie hiervoor: http://edepot.wur.nl/51316 Hieruit bleek dat alle onderzochte diersoorten in hun welzijn zijn aangetast. Sommige diersoorten, met name olifanten, zelfs in ernstige mate. De twee olifanten, die in dit rapport worden beschreven zijn Carla en Rani van Renz Berlin. Carla en Rani zijn Aziatische olifanten, die in het wild werden geboren. Carla heeft grote disrespect voor schrikdraad. Ze gaat er met regelmaat doorheen. Daarom staan ze niet vaak buiten en worden de olifanten in de tent aan de ketting vastgebonden. De voedingstoestand van Carla en Rani is matig. Olifant Carla kan haar linker voorbeen niet buigen, omdat een gewricht is vastgegroeid. Zij is vermagerd en kan volgens één van de verzorgers met één oog niet zien. Naast tijgers en kamelen reizen er ook 2 resusapen mee. Deze apen mogen niet optreden en zitten altijd in de transportwagen. Hoewel Renz Berlin een Duits circus is tourt dit circus het hele jaar door Nederland en heeft het hier zelfs zijn winterkwartier.
De Nederlandse wet geeft gemeenten (nog) geen mogelijkheden om circussen te verbieden op grond van dierenwelzijn en er vinden bij het circus geen controles plaats. De gemeente Heemskerk ontwikkelde een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren. Dit model is al door Almelo, Amsterdam, Groningen en Den Haag overgenomen. Wordt Buren de volgende gemeente? De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren gaat het College van burgemeester en wethouders van Buren vragen om een voorkeursbeleid in te voeren voor circussen zonder wilde dieren. Na het zomerreces zal zij daartoe een motie indienen.
Gerelateerd nieuws
Algemene bijdrage gemeenteraadsvergadering 3 juli 2012
Algemene bijdrage van Joop de Jonge, Partij voor de Dieren Buren, aan de gemeenteraadsvergadering van 3 juli 2012: Dat e...
Lees verderTijdsaanduiding kerktorens
De VVD heeft een motie ingediend om alle kerktorens in Buren hetzelfde te behandelen. Dat klinkt op zich logisch en de keuz...
Lees verder