Algemene bijdrage gemeen­te­raads­ver­ga­dering 3 juli 2012


3 juli 2012

Algemene bijdrage van Joop de Jonge, Partij voor de Dieren Buren, aan de gemeenteraadsvergadering van 3 juli 2012:

Dat er in de gemeente slechts 26.000 mensen wonen staat in schril contrast tot de miljoenen dieren die in onze gemeente leven. En toch gaat het ook vanavond alleen over de belangen van mensen en de dieren worden voor het gemak maar weer vergeten. Maar gelukkig is er de PvdD om te zorgen dat er ook aandacht komt de dieren.

Dieren zijn niet erg geliefd in onze gemeente.

Landbouwhuisdieren
Meer dan een miljoen varkens, koeien, kippen stoppen we in onze gemeente in grote vleesfabrieken waar ze pas uitkomen op het moment dat ze naar de slacht kunnen. Daglicht krijgen ze nooit te zien. Ze zijn blijkbaar alleen nuttig om op te eten en hoe ze tot die tijd leven is niet belangrijk, als de karbonade in de supermarkt maar niet te duur wordt.

In het wild levende dieren
Daar hebben we alleen maar last van dus de jagers krijgen vrij spel en kunnen vrijwel ongehinderd hun moorddadige hobby uitoefenen. Ganzen, eenden, zwanen en vossen zijn hun leven niet zeker in de gemeente Buren.
En bij beschermde dieren waar niet op mag worden gejaagd, zoals de steenuil, vernietigen we gewoon hun leefgebied, dan verdwijnen ze vanzelf.

Zo ligt er in Maurik een groot industrieterrein (Doejenburg 2) klaar voor kopers die er de eerstkomende jaren nauwelijks zullen zijn. Dit heeft ons al vele miljoenen gekost die we blijkbaar zonder problemen hieraan uitgeven. Maar een paar duizend Euro investeren om een aangrenzend terrein geschikt te maken voor de steenuil, door de aanplant van bomen en struiken, dat vinden we blijkbaar niet nodig want die plannen zijn geschrapt.

Een week geleden hebben we hier in deze raad zelfs nog besloten om ook nog maar een boomgaard op te offeren aan uitbreiding van dit industrieterrein met nog eens 1,5 hectare. En ook de steenuilen die hier leven moeten wijken voor asfalt en gebouwen waar voorlopig niemand op zit te wachten.

Maar niet alleen de steenuilen zijn de dupe, ook de inwoners van Buren zullen het voelen want zolang de grond niet wordt verkocht draait de gemeente op voor de kosten (rente). En er is maar 1 plek waar de gemeente dit geld kan halen en dat is bij haar burgers. De OZB zal flink worden verhoogd, veel meer dan nodig als we dit industrieterrein niet hadden aangelegd.

Huisdieren
Dieren zijn voor de wet nog steeds dingen en geen levende wezens waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. De gemeente is volgens de wet verantwoordelijk voor gevonden voorwerpen. Een gevonden paraplu kunnen mensen afgeven op het gemeentehuis. Bij gevonden dieren ligt dat wat moeilijker. Daarom heeft de gemeente een contract afgesloten met het dierenasiel in Tiel, zij vangen de gevonden dieren op in opdracht van de gemeente. Maar net als bij andere contracten moet daar natuurlijk wel voor worden betaald.

De Dierenbescherming heeft uitgerekend dat de werkelijke kosten hiervan ongeveer 1 Euro per inwoner bedragen. De meeste buurgemeenten betalen dit ook gewoon. Maar helaas niet de gemeente Buren, die betaald nog niet eens de helft (€ 0,46 per inwoner, totaal € 12.000) en dat is toch merkwaardig. Als je een aannemer vraagt om een weg voor de gemeente aan te leggen dan betaal je toch ook de werkelijke kosten? Dan betaal je toch ook niet de helft en vraag je toch ook niet om de rest van het geld maar via bijvoorbeeld een collecte bij elkaar te schrapen? Wordt het niet eens tijd om ook het dierenasiel gewoon de werkelijke kosten te betalen net als bijvoorbeeld Tiel (€ 1,35 / € 55.000) en Culemborg (€ 1) doen? Vanuit Tiel worden evenveel dieren opgevangen als vanuit Buren maar Tiel betaalt bijna 5 x zo veel als Buren.

Wat toch jammer dat we geen gemeentelijke Dierenwelzijnsnota hebben en een wethouder Dierenwelzijn die hiervoor verantwoordelijk is en die zorgt dat er ook aandacht is voor de belangen van dieren. Veel andere gemeenten hebben dit beter geregeld. Welnu, de nota zullen wij maken en begin volgend jaar aan de raad aanbieden omdat het college hier niet toe bereid is. En dan nu nog een goede wethouder Dierenwelzijn zoeken want degene die daar in dit college voor verantwoordelijk is die is helaas onzichtbaar, daar hebben de dieren absoluut niets aan, die mag wat ons betreft wel weg.

Gerelateerd nieuws

Nest beschermde vogels vernield door gemeente Buren

In het buitengebied van de gemeente Buren is op 25 juni, tijdens het maaien van de bermen, een nest met daarin ongeveer 10 ...

Lees verder

Partij voor de Dieren Buren wil circus zonder dieren

Circus Renz Berlin komt eind juli naar de gemeente Buren. Dit circus gebruikt in haar voorstellingen wilde dieren en dat st...

Lees verder