Mili­eu­jaar­pro­gramma: wethouder belooft inzicht inzake gebruik bestrij­dings­mid­delen


11 februari 2014

Namens onze fractie hadden Clazien Bongaarts en Albert Zwarteveen een overleg met wethouder Sander van Alfen over het milieujaarprogramma. We vroegen nadrukkelijk aandacht voor het flink terugdringen van het gifgebruik. Naar onze mening past het gebruik van gif niet bij een duurzame gemeente in wording. De (indirecte) invloed van pesticiden waarin bijvoorbeeld neo-nicotinoïde zijn gebruikt op bijen die de laatste jaren massaal het loodje leggen is ook politiek een hot issue. Aangezien het groenbeheer in onze gemeente is uitbesteed aan de AVRI vroegen wij de wethouder naar de soorten, hoeveelheden en locaties waar gif is gebruikt. Hij zegde toe hiervoor te zullen zorgdragen.

Op 21 januari werd in de raadsvergadering een door ons ingediende motie niet aangenomen. Wij riepen het college van burgemeester en wethouders op om de raad te informeren over het huidige gifgebruik door de AVRI. Ook verzochten wij om te onderzoeken welke alternatieven voor onkruidbestrijding er mogelijk zijn en wat hiervan de financiële consequenties zouden zijn. Tenslotte riepen wij op om de raad te informeren over deze alternatieven en een voorstel te doen om het gifgebruik drastisch te verminderen dan wel geheel te beëindigen. De tekst van de motie kun je hier lezen.

Op het moment van schrijven hebben wij het toegezegde overzicht van de wethouder nog niet ontvangen. Op 11 februari hebben wij hier nogmaals om verzocht.

Gerelateerd nieuws

Bezoek fractie 7 februari aan biologische varkenshouderij

Bezoekverslag biologische varkenshouderij familie Van Leeuwen te Buren op 7 februari 2014. Op het bedrijf zijn 270 zeugen en...

Lees verder

Werkbezoeken fruit- en melkveebedrijf met LTO

Allereerst mochten we de bus uit bij het fruit opslag- en sorteerbedrijf van de familie Oostveen aan de Provinciale weg in Ma...

Lees verder