Dieren­opvang


5 december 2013

Dierenopvang.

Dierenasiel Tiel ziet de bodem van hun kas. Het asiel heeft te maken met veel meer dieren die opgevangen moeten worden dan hun budget toelaat. De gemeente Buren betaalt nu 0,45 cent per inwoner wat neerkomt op een bijdrage van 12.000 euro per jaar. Veel minder dan de andere gemeenten waarvoor Dierenasiel Tiel dieren opvangt. Neerijnen en Geldermalsen betalen bijna 2 keer zo veel en Tiel zelfs 3 keer zo veel. De landelijke norm is 1 euro per inwoner om kostendekkend de dieren op te kunnen vangen. Dit zou een jaarlijkse bijdrage moeten zijn van 28000 euro in plaats van de 12000 euro nu.

Gemeenten hebben de wettelijke plicht om alle gevonden dieren die een eigenaar hebben op te vangen. Het ingediende raadsvoorstel door de wethouder houdt in een eenmalige extra bijdrage van 8.000 euro voor 2013 en 2014 en daarna (vanaf 2015) een jaarlijkse verhoging van 16.000 euro waardoor de totale bijdrage 28.000 euro per jaar zou worden om uit te komen op de landelijke norm. Helaas, Gemeentebelangen en PCG steunden een VVD-amendement om de voorgestelde extra bijdrage voor 2013 te halveren. Dus dat betekent voor 2013 slechts 4000 euro. De extra bijdrage voor 2014 en de vaststelling voor 2015 zal later worden bezien. Beschamend dat de VVD dit durft in te dienen!

Andere dieren dan honden en katten worden opgevangen door de Dierenambulance Tiel. Of de huisvesting voldoende is weet de wethouder ons helaas niet te vertellen. Op vragen van de Partij voor de Dieren daarover tijdens de vergadering gaat de wethouder niet in. Zij zal hierover schriftelijk reageren.

Ruim een maand later komt de wethouder met de reactie dat de opvang bij de dierenambulance allemaal prima is geregeld, verder gaat ze er niet op in. Wat er moet gebeuren wanneer zij hun tijdelijke onderkomen moeten verlaten blijft een raadsel.

Gerelateerd nieuws

Geen grote recreatiewoningen meer

De Partij voor de Dieren heeft een amendement ingediend om recreatiewoningen van maximaal 75 m2 en een hoogte van maximaal 7 ...

Lees verder

PvdD Rivierenland flyer-actie voor diervriendelijke Kerst

De Partij voor de DierenRivierenland houdt voorafgaand aan de kerstdagen indiverse plaatsen in Rivierenland weer flyer-acties...

Lees verder