Zijn ganzen welkom of geven ze overlast?


16 februari 2014

Een volle zaal! Onze ganzenmiddag was drukbezocht. Veel Partij voor de Dieren-aanhangers, maar ook jagers en boeren. We hadden een mooi programma opgesteld. Eerst een praatje van onze lijsttrekker Joop de Jonge en daarna nam onze senator Niko Koffeman het woord. Beiden toonden ernstige misstanden in de jacht aan, waardoor het voor ons noodzakelijk is dat er alternatieven voor de overlast gevende ganzen gezocht worden. Helaas verlieten 2 boeren de zaal; wellicht hadden zij een ander programma verwacht. Voor het evenwicht hadden we verschillende mensen van het LTO gevraagd maar zij zijn helaas niet op onze uitnodiging ingegaan. Gelukkig was wel Dhr. Evert Oskam van het Agrarische Natuurvereniging Lingestreek (ANVL) bereidt zijn visie over de ganzen te geven. Daarna waren 3 inventieve ondernemers bereid hun alternatieve producten voor het verjagen van ganzen aan ons te laten zien en natuurlijk uitleg te geven. Als eerste was Kevin Wilmsen van Agrilaser aan de beurt. Deze laser straalt een groen licht uit dat blijkbaar niet als prettig wordt ervaren door o.a. ganzen. Ze vliegen dan ook massaal weg als de lichtstraal dichterbij komt. Nico Nijenhuis van Robird was gekomen met een mechanische roofvogel met een spanwijdte van ruim 1 meter. Met behulp van een film kon hij laten zien dat de ganzen ook hier niet van gediend waren en naar elders vertrokken.

Als laatste hield gedragsbioloog Diederik van Liere een presentatie. Hij bedacht een systeem met een draad die over de weilanden beweegt. Ook het herinrichten van het landschap door bijvoorbeeld op ongebruikte groenstroken witte klaver bij te zaaien waar ganzen wel mogen komen. Het is duidelijk dat de lokale problematiek vraagt om een regionale, landelijke en internationale aanpak.

De overheden hebben nagelaten de uiterwaarden geschikt te houden voor de ganzen, waardoor ze massaal onze landbouwgronden zijn gaan gebruiken als foerageergebieden.

Na afloop van de presentaties was er uitgebreid gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Voor- en tegenstanders van de jacht namen ruim de tijd om naar elkaars standpunten te luisteren. We willen LTO en de provincie alsnog betrekken bij het anders inrichten van de geldstromen. Er dient geld te komen voor onderzoek naar preventieve methoden om overlast te verminderen. Bijvoorbeeld het niet uitgekeerde schadebedrag van 12,5 miljoen euro kan zo alsnog een betere bestemming krijgen.

Gerelateerd nieuws

Werkbezoek biologische boomkwekerij Korneland in Buren

Op deze kwekerij wordt ook geen monocultuur toegepast. Door kleinere aantallen en een grote variatie bereik je een gezonde en...

Lees verder

Werkbezoek biologische fruitkwekerij Fruitweelde

Elze-Lia Visser is in 2010 begonnen op dit perceel. Elze-Lia en haar man zijn niet over een nacht ijs gegaan en hebben hun pl...

Lees verder