Werk­bezoek varkensstal Vernooij 10 januari door de fractie


10 januari 2014

De fractie heeft een werkbezoek gebracht aan varkenshouder Theo Vernooij in Beusichem. Zijn bedrijf heeft sinds 2010 het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming met 1 ster. Op 13 december hield Vernooij een open dag waarvoor alle fracties waren uitgenodigd. De PvdD was die dag verhinderd. Daarom heeft de fractie een nieuwe afspraak gemaakt en werden wij op 10 januari welkom geheten.

Tijdens een uitgebreide rondleiding werd uitgebreid stilgestaan bij zaken als huisvesting, voeding, speelgelegenheid en de technische installaties. Het werd duidelijk dat er een gemeenschappelijk belang is voor de varkenshouder en de Partij voor de Dieren: het welzijn van de dieren te verbeteren.

De mate van dierenwelzijn wordt mede bepaald door de slachterijen, supermarkten en consumenten. Indien zij bereid zijn meer te betalen, kan de veehouder meer investeren in dierenwelzijn.

Wat houdt 1-sterrenvlees in:

  • Ruimte: 1m2 per varken

  • Groepshuisvesting: Verplicht, minimaal 20 varkens per hok.

  • Afleidingsmateriaal: Blok hout, touw, koker met stro o.i.d.

  • Vloeruitvoering: 60% rooster 40% dicht

  • Transport: 6 uur naar boerderij, 8 uur naar slachthuis.

  • Ingrepen:
    Castratie niet toegestaan
    Staart couperen toegestaan, maar minder
    Tanden inkorten toegestaan mits plan om te stoppen.

Gerelateerd nieuws

Nieuwjaarsreceptie gemeente Buren

Onze nieuwe burgemeester Jan de Boer, had als nieuwe inwoner van de gemeente gelukkig ook een uitnodiging ontvangen. In zijn ...

Lees verder

Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014

Op 19 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. We zijn druk met het voorbereiden van de campagne. Vele handen maken lich...

Lees verder