Ondanks verbod toch circus met wilde dieren in Maurik


24 augustus 2016

De Partij voor de Dieren is bezorgd over de dieren in het circus dat deze week in Maurik plaats vindt. Ondanks het feit dat een circus met wilde dieren sinds 15 september 2015 is verboden zullen er kamelen meedoen aan de show. Het is onbegrijpelijk dat deze dieren niet onder het verbod vallen en dat ze zinloze kunstjes moeten doen om bezoekers te vermaken. Dat er zelfs een olifant meereist met het circus, ondanks het verbod wat voor deze dieren bestaat, is helemaal onbegrijpelijk. De Partij voor de Dieren is bezorgd over het welzijn van het dier en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Buren.

De olifant mag niet meer optreden, maar voor het vervoer van de olifant is een ontheffing afgegeven. Los van het feit dat het verlenen van deze ontheffing (door de NVWA) discutabel is roept deze ook de nodige vragen op. De Partij voor de Dieren wil van het college weten of zij kan garanderen dat de voorwaarden van de ontheffing tijdens het verblijf in de gemeente Buren worden nageleefd. Tijdens het verblijf van het circus in andere plaatsen is meermaals gebleken dat men zich niet al te veel lijkt aan te trekken van de voorwaarden van de ontheffing.

De olifant wordt gewoon gebruikt als publiekstrekker en dat is niet toegestaan, want contact met het publiek is uitdrukkelijk verboden. Daarnaast stelt de Wet Dieren dat het verboden is om de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Aangezien een olifant een groepsdier is dat niet geschikt is om alleen te houden, wordt het welzijn van het dier zeker geschaad. En een paar vierkante meter leefruimte in een vrachtwagen is volstrekt onvoldoende voor zo'n groot dier.

De Partij voor de Dieren wil van het college weten hoe de handhaving is geregeld. Als blijkt dat de gemeente een vergunning heeft verleend voor het optreden van het circus, maar niet ingrijpt bij overtreding, dan heeft het college heel wat uit te leggen.

Dit artikel is een persbericht van Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren gemeente Buren. Zie ook het gerelateerde bericht in de Gelderlander over Olifant Carla in circus Renz in Maurik. Lees ook meer info over de olifanten Carla en Rhani op Piep Vandaag.
Dit bericht verscheen tevens in de rubriek Raadspraat van Stad Buren, op stadtiel.nl en op omroepgelderland.nl.

Gerelateerd nieuws

Vervuilde grond in Buren?

De Partij voor de Dieren is bezorgd over mogelijke bodemverontreiniging in de gemeente Buren en heeft hierover schriftelijke ...

Lees verder

Pleidooi voor intergemeentelijke samenwerking

Omdat ik helaas niet bij de raadsvergadering van de gemeente Buren van 17 november kan zijn richt ik mij per brief (e-mail) t...

Lees verder