met LTO op werk­bezoek fruit­sor­teerder en melk­vee­houder


28 januari 2014

LTO Noord, afdeling Rivierenland organiseerde 29 januari een informatiemiddag voor raadsfracties in dit gebied. Namens onze fractie waren Joop de Jonge en Clazien Bongaarts aanwezig. Het begon met een busrit langs agrarische bedrijven in de gemeente Buren en een bezoek aan twee bedrijven.

Allereerst mochten we de bus uit bij het fruit opslag- en sorteerbedrijf van de familie Oostveen aan de Provinciale weg in Maurik. In de grote loods werd er door het LTO ingegaan op de overname van kleine fruittelers door grote fruithandelaren. Het LTO benoemt al de zogenoemde multifunctionele telers.

Er is een andere bedrijfsvoering gaande; de keten tussen telers en supermarkten wordt korter. Volgens de uitgereikte folder van het LTO (www.geeffruitderuimte.nl) zetten de supermarkten grotere vrachtauto’s in om de producten bij de handelaren op te halen. Ook willen ze meer “just in time’-levering. De folder vertelt dat de telers eigen locaties willen om producten te bewaren, te koelen, te sorteren of om te verpakken en dat sommige van deze multifunctionele telers nu tegen de grenzen van hun fysieke capaciteit aan lopen.

Het tweede bedrijf dat wij die middag bezochten is de melkveehouderij van de familie De Jong. De familie heeft de zorg voor zo’n 450 melkkoeien. Voor drachtige en zieke dieren is er een ziekenboeg met stro en de dieren lopen vrij in de stal. De koeien kunnen niet naar buiten. De familie probeert het antibioticagebruik te verminderen en zij proberen zorgvuldig met energie om te gaan (windturbines en zonnepanelen). Op het bedrijf wordt de mest vergist. Als fractie zijn wij hier niet voor omdat er nogal wat nadelen aan zitten. Zolang de kern van de problemen niet wordt aangepakt, is mestvergisting niet meer dan symptoombestrijding.

Gerelateerd nieuws

Fractieleden in werkgroep Fairtrade

De gemeente Buren wil fairtrade gemeente worden. Vanuit onze fractie zijn twee enthousiaste vrijwilligers Erica Scherpenzeel ...

Lees verder

Verkiezingsprogramma 2014 Gemeente Buren

Jouw idealen in Buren, ook op 19 maart! Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren Buren is beschikbaar Download...

Lees verder