Inwoners draaien op voor de kosten


12 mei 2015


PWA school Beusichem
In 2014 nam de gemeenteraad een besluit tot renovatie van de basisschool in Beusichem.
Onze fractie was tegen dit besluit omdat het college naar onze mening een onjuiste voorstelling van zaken had gegeven inzake de kosten bij renovatie of nieuwbouw. Bovendien was er geen financiële dekking voor, er zou extra geld aangetrokken moeten worden om de begroting sluitend te krijgen. Wij dienden daarover een motie van afkeuring in vanwege de gebrekkige voorlichting, de procedure en handelswijze van het college. Deze haalde het niet, maar het college gaf toe dat het proces "niet de schoonheidsprijs" verdiende. En daar zijn wij het mee eens.

Tijdens eens latere raadsvergadering over de financiering, beende de directrice naar coalitiefracties om hen te instrueren wat te zeggen. Rare vorm van democratie. Een beslissing onder druk van het schoolbestuur en op emotionele basis genomen. Wellicht speelde ook rivaliteit tussen Beusichem en Zoelmond een rol, omdat laatstgenoemde in 2013 een nieuw schoolgebouw kreeg.

Inmiddels zijn de geraamde kosten voor Beusichem uit de pan aan het rijzen. Belangrijkste oorzaak: er is asbest gevonden. Naar nu blijkt is op basis van verkeerde aannames van het college verondersteld dat er geen tot nauwelijks asbest aanwezig was. Wederom geen schoonheidsprijs, maar het kost ons wel veel geld. Tot nu toe zijn de extra kosten geraamd op ongeveer een half miljoen. De teller staat daarmee voorlopig op 2,3 miljoen euro.

Bij een krimpend aantal leerlingen miljoenen investeren mag je vraagtekens zetten. Zeker nu inmiddels 17 lokalen in de gemeente leeg staan.

Verlies aangekochte gronden
Daarnaast is er nog een flinke kostenpost waar de inwoners voor op moeten draaien. De gemeente heeft veel gronden aangekocht voor realisatie van woningen en bedrijfsterreinen, ook toen al duidelijk was dat verkoop onmogelijk zou zijn. Helaas zit het economisch tij tegen en blijken de gronden vrijwel niets meer waar te zijn. Daarom zal de boekwaarde verlaagd worden en de prijs die we daarvoor betalen is tot nu toe geraamd op 3,2 miljoen. Het totale risico is echter nog groter.

Kortom: in 2015 wordt zeer diep in onze reservebuidel getast en glimt niet de inhoud, maar de bodem van de eens zo goed gevulde schatkist ons tegemoet.

Weet iemand waar Zoete Lieve Gerritje woont?

Gerelateerd nieuws

Werkbezoek van de fractie

Bedrijfsbezoeken Afgelopen maanden hebben we bedrijfsbezoeken afgelegd bij het dierenasiel in Tiel en H.C. van Blijderveen f...

Lees verder

Eigenaar Knorhof krijgt dierhoudverbod in Duitsland

Varkensbaron Straathof Het langlopende dossier rondom Sebava (voorheen de Knorhof in Erichem/Kapel Avezaath) is nog lang niet...

Lees verder