Inwoners Erichem sceptisch over politiek en Knorhof


26 februari 2010

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer Marianne Thieme en lijsttrekker in de gemeente Buren Joop de Jonge zijn op donderdag 25 februari in gesprek gegaan met de inwoners die dagelijks in de stank zitten van één van de grootste megastallen van Nederland, de Knorhof in Erichem (gemeente Buren). In het dorpshuis, op nog geen kilometer afstand van de Knorhof, waren zo’n 60 belangstellenden aanwezig die benieuwd waren naar de standpunten van de Partij voor de Dieren over de bio-industrie en de oplossingen die de partij kon bieden voor de overlast van de Knorhof.

De Partij voor de Dieren benadrukte dat de intensieve veehouderij (bio-industrie) een doodlopende weg is. “Nederland is de melkboer en slager van Europa” aldus Marianne Thieme omdat 70 % van het vlees en de melk wordt geëxporteerd. “Het zou veel beter zijn voor zowel de dieren als ook voor de boeren wanneer men over zou gaan op het leveren van hoogwaardige kwaliteitsproducten in plaats van de steeds grotere aantallen waar men nu voor kiest.”

Veefabriek de Knorhof is in 1996 juichend door de gemeente Buren binnengehaald. Helaas heeft dit voor de inwoners van Erichem niets dan ellende gebracht. Door het met de regels niet zo nauw te nemen zaten de voormalige kippenschuren al snel vol met veel te veel varkens. Na jaren van ellende hebben provincie en gemeente een deel van het complex laten ontruimen en verzegeld om te voorkomen dat de stallen weer in gebruik zouden worden genomen.

In 2007 heeft de eigenaar van de Knorhof aangeboden om te vertrekken als de gemeente en de provincie hem schadeloos zouden stellen. Er is een ruimhartig aanbod gedaan maar dit is in 2009 door de Knorhof afgewezen. Vervolgens is er door de Knorhof een milieuvergunning aangevraagd om de veestapel uit te mogen breiden naar 47.500 dieren dus nog veel meer dierenleed, milieuvervuiling en stankoverlast. De leegstaande stallen zullen weer volgestouwd worden met varkens en er zal zelfs nog worden bijgebouwd. De provincie Gelderland heeft aangegeven hier aan mee te willen werken, zij heeft er alle vertrouwen in dat de stank minder wordt door de toepassing van zogenaamde luchtwassers. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd het geval te zijn zo laat de vereniging Milieudefensie weten.

De inwoners van Erichem hebben er weinig vertrouwen in. Alle beloftes van lokale en landelijke politici hebben niets uitgehaald want de Knorhof zorgt nog steeds voor veel overlast in het dorp. De Partij voor de Dieren heeft aangegeven samen met de inwoners de milieuvergunning aan te willen vechten die de provincie wil verstrekken. “We doen geen loze beloftes en kunnen succes niet garanderen maar we gaan wel al het mogelijke doen om uitbreiding van de Knorhof tegen te gaan” aldus Joop de Jonge. “Een jurist die gespecialiseerd is in zaken tegen de intensieve veehouderij zal op ons verzoek de nu ter inzage liggende ontwerp milieuvergunning bestuderen en kijken op welke punten we deze aan kunnen vechten om zo uitbreiding van de Knorhof te voorkomen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren tegen megastal de Knorhof

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer Marianne Thieme en lijsttrekker in de gemeente Buren Joop...

Lees verder

Partij voor de Dieren bezoekt Knorhof

De Partij voor de Dieren heeft op zondag 28 februari een bezoek gebracht aan veefabriek de Knorhof in Erichem (gemeente Bur...

Lees verder