Geen herbouw Knorhof, de rechter zet er een streep door!


13 oktober 2024

In 2017 stierven er naar schatting van Varkens in Nood 24.000 varkens en biggen een gruwelijke dood. Twee jaar na de verschrikkelijke brand wilde voormalig bedrijfsleider Maarten Verdoorn een doorstart maken, maar tot op heden zonder succes.

Woensdag 9 oktober 2024 heeft de rechtbank van Arnhem besloten dat er géén nieuwe megastal mag komen. Echter is de herbouw van de varkenstallen nog niet definitief van de baan, er is nog een mogelijkheid om deze uitspraak aan te vechten via de Raad van State.

De herbouw van de varkensstallen is nog geen uitgemaakte zaak wanneer via de Raad van State gelijk wordt gegeven aan Verdoorn. Op 25 april 2023 heeft gemeente Buren het bestemmingsplan van de locatie aangepast.

In het bestemmingsplan staat dat er geen ruimte is voor een varkensstal. Er is wel ruimte voor andere agrarische doeleinden, zoals onder andere akkerbouw. De wijziging in het bestemmingplan kan er toe leiden dat er waarschijnlijk een planschadeclaim zal komen te liggen, wat kan betekenen dat er een schadevergoeding betaald zal moeten worden door de gemeente Buren.

Als Partij voor de Dieren Buren zijn wij blij met de uitkomst in de rechtbank van Arnhem, alhoewel het nog niet definitief is dat er geen herbouw van de varkenstallen zal plaatsvinden stemt dit ons hoopvol voor de toekomst.


Gerelateerd nieuws

Raadspraat Joop de Jonge

De wolf is definitief terug in Nederland en daar moeten we blij mee zijn, het is een verrijking van de natuur. Maar hoe moet ...

Lees verder