Ganzen­po­pu­latie beheren door nest­be­han­deling


9 april 2014

Om schade aan landbouwgewassen door ganzen zoveel mogelijk te voorkomen zijn er diverse alternatieven voor de jacht. In dit artikel pikken we er één uit: het behandelen van de eieren.

Het behandelen van eieren is alleen verantwoord in de eerste twee weken van de broedtijd, die 28-30 dagen duurt. Om dit te kunnen beoordelen dien je een gebied iedere twee weken te bezoeken en bij te houden welke nesten er nieuw zijn en welke inmiddels (maximaal) twee weken zijn bebroed. Het prikken of schudden van eieren (die te lang zijn bebroed) kan ervoor zorgen dat de ontwikkeling doorgaat en er een verzwakte gans uitkomt. Door het onderdompelen in biologisch afbreekbare olie, stopt de ontwikkeling van het embryo direct.

Ervaring en onderzoek leert dat wát je ook doet, je in ieder geval het nest verstoort. Zeker de ganzen in grote natuurgebieden (dus niet de stadsganzen) keren dan vaak niet terug op het nest. Zij bouwen een nieuw nest voor een tweede leg dat meestal groter is dan de eerste leg. Berichten over het aantal geprikte eieren kan dus net zo goed betekenen dat er meer eieren voor in de plaats zijn gekomen, als je het niet maandenlang structureel aanpakt.

Wat kun je doen als je de populatie in de hand wilt houden?

  • Structurele aanpak is nodig, waarbij een goede coördinatie noodzakelijk is. Welk gebied, welke nesten, iedere 14 dagen hetzelfde gebied doorzoeken.
  • Beginnen vanaf half februari en volhouden tot en met de eerder genoemde tweede leg, dat kan dus tot eind mei zijn.
  • Enkele eieren per nest wegnemen, de rest onderdompelen in een emmertje (maiskiem)olie.
  • Als dezelfde persoon hetzelfde gebied behandelt, is de kans op dierenleed en groei van de populatie het kleinst.

Ten slotte een tip: middels GPS tracking kun je bijhouden waar je bent geweest en aangeven waar de nesten zijn. De volgende keer kun je dan exact dezelfde route lopen en aanvullen met de nieuwe nesten.

Gerelateerd nieuws

Visie Partij voor de Dieren fractie Buren op diverse (lokale) items

Geachte inwoners van onze gemeente Buren, De fractie van de Partij voor de Dieren deelt graag haar visie op een aantal belan...

Lees verder

Informatieavond Zoetzand druk bezocht

Op 9 juli was er een bijeenkomst in Beusichem waar een dorpsboomgaard zal worden ingericht. Daarvoor is het noodzakelijk dat ...

Lees verder