Dieren­asiel Tiel


8 januari 2013
De opvang van gevonden dieren is een taak die wettelijk verplicht is. De Gemeente Buren heeft de opvang van honden en katten ondergebracht bij het dierenasiel in Tiel.
Het bedrag wat hiervoor is afgesproken dekt echter lang niet alle kosten die het asiel hiervoor maakt. In 2011 werden 230 dieren opgevangen in plaats van de verwachtte 160 dieren. Dit is dus een stijging van 44% die niet aan het dierenasiel vergoed wordt. In 2012 gaat het over vergelijkbare aantallen.
Voor de wet is een dier een gevonden voorwerp en de gemeente moet die twee weken ‘bewaren’ zodat de eigenaar de mogelijkheid heeft om het op te halen. De wet maakt hierbij geen onderscheid tussen een fiets of bijvoorbeeld een hond of kat. De opslag voor een fiets is een stuk eenvoudiger dan de opvang van een dier. De uitbesteding hiervan aan het dierenasiel in Tiel is daarom ook een logische stap. De meeste gemeentes in Nederland doen dit op deze wijze en het dierenasiel ontvangt dan een vergoeding voor het werk dat ze voor de gemeente verrichten.

De vergoeding die de Gemeente Buren uitkeert aan het dierenasiel is echter bij lange na niet voldoende. Er is een contract afgesloten voor € 12.000 per jaar voor het ophalen van de dieren door de dierenambulance en de opvang van de dieren bij het asiel, ongeacht het aantal dieren. Het blijkt echter om veel meer dieren te gaan dan vooraf ingeschat waardoor de kosten voor het asiel veel hoger zijn.

Het is helaas een landelijke trend dat steeds meer dieren op straat worden gezet en de Gemeente Buren vormt daarop geen uitzondering. Dit betekent automatisch meer dieren voor het asiel en daarmee een verhoging van de kosten.

Het college is niet bereid deze extra kosten te vergoeden. Volgens een berekening van de Dierenbescherming zou de minimale vergoeding om de kosten te kunnen dekken € 1 per inwoner zijn. Omliggende gemeenten zoals Tiel en Culemborg betalen minimaal deze vergoeding of meer. De Gemeente Buren betaalt slechts 46 cent per inwoner en daarmee dus de helft van de werkelijke kosten.

De Partij voor de Dieren wil weten wat de visie is van het college. Gaan we wachten tot het asiel failliet is? De wethouder heeft geen antwoord, maar gelukkig steunen andere partijen de oproep van de Partij voor de Dieren om te zoeken naar een oplossing. De wethouder moet nu in gesprek gaan met het asiel en vervolgens met een voorstel naar de gemeenteraad komen om dit probleem op te lossen.

Gerelateerd nieuws

Succesvolle flyer-actie Tiel/Zaltbommel

Om 10:45 troffen 3 enthousiaste “flyeraars” elkaar op de markt in Zaltbommel. Het weer was ons daar gunstig gez...

Lees verder

Papierloos werken

Alle raadsleden hebben een I-pad in bruikleen gekregen, zodat ze hiermee thuis en op het gemeentehuis de raadstukken met...

Lees verder