Commotie gemeen­teraad amen­dement verworpen


21 januari 2014

Woordelijk verslag van gemeenteraadsvergadering 21 januari 2014.

Hierin wordt duidelijk dat de raad en de wethouder niet hebben begrepen wat de strekking van ons amendement was.

Het fragment is te beluisteren op http://buren.raadsinformatie.nl/vergadering/notucast_light/38148/besluitvormende+raad_21-01-2014

De tijden waarop de fragmenten zijn te beluisteren staan boven de passages.

Fruittelers, besluitvormende raad, agendapunt 9

Tijd: vanaf minuut 47

Joop: We willen graag aandacht vragen voor een punt uit dit reparatieplan. Het gaat o.a. over de uitbreiding van activiteiten in het buitengebied door de fruittelers. Vroeger betrof de fruitteelt alleen de teelt en de opslag van ter plaatse geteeld fruit. Mensen hadden een boomgaard, appels peren die daarvan afkwamen die werden opgeslagen in eigen loods al dan niet voorzien van een koelcel. Zo ging dat. De laatste jaren krijgen we steeds meer dat het fruit niet alleen uit eigen boomgaard komt, maar dat het van elders wordt aangevoerd, uit Nederland zelfs uit het buitenland. Dat het fruit daar wordt bewerkt, het wordt opnieuw verpakt, het wordt gesorteerd het wordt vervolgens weer verkocht en weer afgevoerd. En dan denk ik: dat is geen fruitteelt meer, dat is een logistiek proces, en ik vraag me af of een logistiek proces of dat ook in het buitengebied thuis hoort en of dat verstaan moet wordt onder grondgebonden agrarisch gebruik. Het college is van mening van wel maar de PvdD denkt daar toch heel anders over. Wij zien daar weinig grondgebonden aan, aan het logistieke gebeuren wat ontstaat in het buitengebied. Wij zijn van mening dat die logistieke processen prima op een bedrijventerrein thuis zouden horen. We hebben een amendement gemaakt om daar specifiek aandacht voor te vragen, en een van de zienswijze die daar heel heel erg gericht over gaat om daar een andere beantwoordingswijze voor te stellen. Ik ga het amendement voorlezen:

De raad van de gemeente Buren in openbare vergadering bijeen op 21 januari 2014

Gelezen het voorstel van BURGEMEESTER EN WETHOUDERS d.d. 23 juli 2013;

Overwegende dat:

Fruitteelt een belangrijke grondgebonden agrarische activiteit is in de gemeente Buren. Het fruit niet allemaal direct wordt verkocht maar voor een groot gedeelte wordt opgeslagen in koelcellen, veelal op eigen terrein. Het karakter van de activiteiten de laatste jaren lijkt te verschuiven van het telen van fruit naar steeds meer logistieke activiteiten zoals de aanvoer van fruit van elders (Nederland, buitenland), het sorteren van dit aangevoerde fruit, het verpakken en de afvoer van dit fruit. Er niets grondgebonden is aan dergelijke logistieke activiteiten en dat deze derhalve niet zijn toegestaan in het buitengebied.

De gemeente geen medewerking dient te verlenen aan het legaliseren van dergelijke logistieke bedrijfsactiviteiten in het buitengebied omdat hiervoor goede alternatieve locaties beschikbaar zijn, namelijk bedrijventerreinen.

Gelezen de voorgestelde beantwoording van zienswijze 5B.

Besluit

Toe te voegen aan punt 2.: Zienswijze 5B gegrond te verklaren en het aanvoeren, bewerken, sorteren, en verpakken van fruit wat (van) elders wordt aangevoerd niet toe te staan in het buitengebied en het begrip grondgebonden agrarische activiteit te interpreteren zoals dit is bedoeld, namelijk de teelt en opslag van ter plaatse geteelde producten en meer niet.

En gaat over tot de orde van de dag.

Tijd: 50 min

Commentaar van:

Van de Bijl, PCG (niet uitgewerkt)

Van Oort, BOE (niet uitgewerkt)

Hofman, PvdA (niet uitgewerkt)

Van Rijswijk, GemeenteBelangen (niet uitgewerkt)

Lautenbach, CDA: (refereert aan een brief, red.): met een hele historie en de hele ontwikkeling tot aan nu is breed uiteengezet, en ik denk, misschien heeft hij (Joop, red.) die brief gemist, dat zou kunnen, dan snap ik dit optreden. Maar voor de rest denk ik, misschien moeten we een keer bij hem gaan koffiedinken en helemaal bijpraten.

Joop: hier zou ik graag op reageren: Ik heb de brief niet gemist, mijnheer Lautenbach, ik heb hem gelezen en het verbaasd me niks dat hij een paar dagen voor deze vergadering bij ons in de bus lag. Het was natuurlijk duidelijk dat dit op de agenda stond en dat daar discussie over zou kunnen ontstaan. Ik wouw een punt uit de brief even naar voren halen, er staat dat fruittelers niet van zins zijn om als ze een hele hoop goedkope grond hebben in eigen bezit, dure grond op een bedrijfsterrein te gaan kopen. Ik geloof dat een factor 25 duurder werd genoemd in die brief dat zou goed kunnen. Maar dan denk ik, ja dan zou ik ook wel ondernemer in de fruitteelt willen zijn, als je heel goedkoop een bedrijventerrein in het buitengebied kunt bouwen op eigen grond. De grond krijg je bijna voor niks, je bouwt er een mooi bedrijventerrein, en daarna kun je zaken doen, ja. Dat zouden andere ondernemers ook wel willen, denk ik. Maar die zij helaas geen fruitteler.

Reactie Wethouder van Ingen: Ja, voorzitter, ik moet deze motie ten sterkste ontraden. En dat lijkt me niet zo verwonderlijk. De heer de Jonge die neemt iedere kans waar om zijn gedachtengoed uit te dragen, dat doet hij voortreffelijk. Hij zit daar ook voor als Partij van de Dieren. Maar wij kunnen niet ingaan op zo’n verzoek omdat standaard is dat bedrijfsverplaatsing onbetaalbaar zijn en ook nooit gaat gebeuren. En dit soort bedrijven zijn door de historie zo gegroeid. Eerst was het alleen maar grondgebonden, een loodsje om het fruit op te slaan, toen een koelcel, toen de handel erbij, toen de veiling weg, en deze mensen opereren als een soort veiling, hebben een heel groot afzetgebied en omdat dat historisch zo gegroeid is, omarmen wij dat ook in de gemeente en zijn we heel blij dat deze bedrijven er zijn. En om die reden denk ik, dat we dat niet moeten doen. Los van het feit hoe duur die bouwgrond is, dat doet eigenlijk helemaal niet ter zake. En volgens mij heb ik dan voldoende gezegd, voorzitter.

Tijd: 57 min

Joop: Ja, een korte reactie, voorzitter. De wethouder heeft het over bedrijfsverplaatsing, maar daar heb ik het helemaal niet over gehad. Dat is ook helemaal niet mijn bedoeling. Maar het is natuurlijk zo dat er fruittelers in het buitengebied zitten, die zitten daar prima, Die hebben daar loodsen staan voor hun eigen fruit. Maar als die fruittelers zeggen, wij willen ons ook gaan toeleggen op activiteiten, we willen een flink stuk bij gaan bouwen, en niets belet hun om dat ook op een andere locatie te gaan doen, natuurlijk. En dat zou heel goed kunnen op een bedrijventerrein. Dus die koppeling die zie ik niet zozeer. Dat wilde ik dan nog even kwijt.

Schipper VVD stelt vast dat de heer de Jonge wil dat die goede grote ondernemers hier uit het gebied weggaan.

Joop: Er worden mij een hoop woorden in de mond gelegd, en daar moet ik toch even op reageren. Ik wil helemaal niet dat die ondernemers uit dit gebied weg gaan. Maar dat zou best kunnen zijn dat die ondernemers hun activiteiten ontplooien op verschillende plaatsen in onze gemeente. Dat ze in het buitengebied het fruit telen en dat ze op het industrieterrein het fruit logistiek bewerken. Daar is helemaal niks mis mee, lijkt me.

Tijd: 58.30

Gerelateerd nieuws

NIEUWSBRIEF Januari 2014

Ook niet-leden kunnen onze nieuwsbrief ontvangen. Als u dit wilt, stuur dan een e-mail naar buren@partijvoordedieren.nl met d...

Lees verder

Uitnodiging Ganzenmiddag

Uitnodiging Ganzenmiddag Zondag 16 februari 2014 organiseert de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Bure...

Lees verder