Actie tegen land­bouwgif met Esther Ouwehand


25 februari 2014

In Buren wordt veel landbouwgif gebruikt. De telers in de gemeente bespuiten hun fruitbomen regelmatig met bestrijdingsmiddelen. De verwaaiïng en verneveling van deze gifstoffen kunnen risico’s opleveren voor omwonenden en passanten, zo concludeerde de Gezondheidsraad in een recent rapport. Bestrijdingsmiddelen kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals vruchtbaarheidsstoornissen, verschillende vormen van kanker en aandoeningen van het zenuwstelsel. Met name kinderen en zwangere vrouwen lopen gevaar, omdat (ongeboren) kinderen extra gevoelig zijn voor de toxische stoffen. De Gezondheidsraad vindt dan ook dat er geen gif meer mag worden gespoten in de buurt van plekken waar mensen wonen, kinderen spelen en voorbijgangers ongewild in aanraking kunnen komen met het gif.

De Partij voor de Dieren, die om het rapport had gevraagd, vindt dat de overheid de aanbevelingen van de Gezondheidsraad snel moet overnemen. In Buren betekent dat onder meer het invoeren van een spuitverbod langs de Rijnstraat en andere drukke routes waar dagelijks kinderen en volwassenen fietsen. Ook woonhuizen, tuinen, scholen en speelplaatsen moeten worden gevrijwaard van gifdampen. Bovendien is het hard nodig om telers strenger te controleren en te beboeten bij overtredingen. Een derde van de fruittelers in Nederland gebruikt nog steeds verboden middelen. Dit vormt een extra risico voor de gezondheid van omwonenden en passanten.

Om de oproep van de Gezondheidsraad kracht bij te zetten hebben Esther Ouwehand en Joop de Jonge de Rijnstraat bij het Eiland van Maurik symbolisch uitgeroepen tot gifvrije fietsroute. Deze actie van Ouwehand en De Jonge is onderdeel van de langer lopende campagne van de Partij voor de Dieren en omwonendenorganisatie Bollenboos tegen het grootschalige gifgebruik in de Nederlandse landbouw. Vanwege de grote zorgen bij omwonenden, die tot dan toe nergens met hun klachten terecht konden, richtten zij het meldpunt Gifklikker.nl op. Sinds de lancering in april vorig jaar zijn honderden meldingen gedaan door mensen die kampen met gezondheidsklachten en bezorgdheid over het gif waar zij ongevraagd aan worden blootgesteld. Ook uit de gemeente Buren, met haar vele boomgaarden in de buurt van woningen en fietsroutes, kwamen verontrustende meldingen binnen op Gifklikker.nl. De meldingen worden later dit jaar gebundeld tot een zwartboek. Het zwartboek zal worden overhandigd aan het kabinet om de regering te manen snel het gifgebruik aan banden te leggen ter bescherming van omwonenden en passanten.

Gerelateerd nieuws

Werkbezoek biologische fruitkwekerij Fruitweelde

Elze-Lia Visser is in 2010 begonnen op dit perceel. Elze-Lia en haar man zijn niet over een nacht ijs gegaan en hebben hun pl...

Lees verder

Landbouwgif langs fietspaden verbieden

De fractie in Buren vind dat het gifgebruik langs fietspaden moet stoppen. Je komt buiten voor frisse lucht en niet om ziek t...

Lees verder