Vervuilde grond in Buren?


5 juli 2016

De Partij voor de Dieren is bezorgd over mogelijke bodemverontreiniging in de gemeente Buren en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en wethouders. Aanleiding hiervoor is de bezorgdheid die in de gemeente Geldermalsen is ontstaan over vervuilde grond. Hier zijn plannen om een nieuwe woonwijk te bouwen op vervuilde grond van een voormalige boomgaard.

De Partij voor de Dieren wil graag weten hoe het zit met vervuilde grond in de gemeente Buren. In een gemeente met zoveel boomgaarden kan de vervuiling aanzienlijk zijn. Het is bekend dat in boomgaarden vroeger veelvuldig met DDT en andere zwaar giftige stoffen werd gespoten en dat de grond hierdoor ernstig vervuild is. De Partij voor de Dieren wil graag weten hoe ernstig deze verontreinigingen zijn en op welke schaal ze voorkomen.

Ook wil de Partij voor de Dieren weten hoe het groot het probleem is op andere gronden. Hoe zit het bijvoorbeeld met gronden waar in het verleden een tankstation heeft gestaan of een vervuilende fabriek? Zijn deze gronden gesaneerd of ligt de vervuiling hier als een tikkende tijdbom te wachten totdat het zich via het grondwater verder verspreidt? Hoe staat het met de grote vervuiling in de uiterwaarden bij Maurik? Wat wordt er momenteel gestort in de uiterwaarden bij Ingen? De Partij voor de Dieren vindt het de hoogste tijd voor meer openheid over dit onderwerp want het betreft hier aantastingen van het leefmilieu waar de meeste inwoners van de gemeente Buren totaal geen weet van hebben.

Dit artikel is een persbericht. Zie ook het artikel Zorgen over vervuilde grond in Geldermalsen, verschenen in de Gelderlander.

Partij voor de Dieren gemeente Buren
Joop de Jonge, raadslid

Gerelateerd nieuws

Feestballonnen?

De Partij voor de Dieren zet zich in voor dieren, natuur en milieu. Vaak gaat het dan over grote misstanden zoals de jacht of...

Lees verder

Ondanks verbod toch circus met wilde dieren in Maurik

De Partij voor de Dieren is bezorgd over de dieren in het circus dat deze week in Maurik plaats vindt. Ondanks het feit dat e...

Lees verder