Feest­bal­lonnen?


15 april 2016

De Partij voor de Dieren zet zich in voor dieren, natuur en milieu. Vaak gaat het dan over grote misstanden zoals de jacht of de vee-industrie. Soms gaat het echter om (schijnbaar) kleine dingen, zoals ballonnen.

Ballonnen oplaten lijkt leuk en onschuldig maar veroorzaakt schade aan het milieu en vormt een ernstig risico voor dieren. Daarom heeft de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over deze zg. feestballonnen.

Ballonnen zorgen voor onnodig zwerfafval. In de natuur stikken dieren in de restanten, ze raken er in verstrikt of verhongeren door het eten van ballonresten die maag en darm verstoppen. Winkels, zoals Jumbo, die dagelijks ballonnen weggeven, zijn medeverantwoordelijk want ook hun ballonnen belanden vaak op straat of in de natuur. Steeds meer gemeenten kiezen er daarom voor om het oplaten van ballonnen zoveel mogelijk te voorkomen, desnoods door een verbod.

De gemeenteraad van Buren heeft drie jaar geleden besloten om “bij evenementen en festiviteiten het oplaten van ballonnen te ontmoedigen”. Dit lijkt echter weinig resultaat te hebben: het gebeurt nog steeds. Zo heeft Oranjevereniging Lienden er voor gekozen om dit jaar bij koningsdag ballonnen op te laten. Ze kiezen weliswaar voor biologisch afbreekbare ballonnen, maar dat helpt niet. Ook die verteren nauwelijks en de resten liggen nog jaren in de natuur. Daar hebben we dus niks aan.

Met een beetje fantasie is er toch wel iets beters te verzinnen? Bijvoorbeeld vliegers oplaten die je na het feest weer naar beneden kunt halen? Of ballonfiguren maken of (zoals we vroeger deden), bellen blazen? Of, heel modern, een show met drones?

Misschien moet we in Buren maar eens na gaan denken over een verbod op het oplaten van ballonnen. Amsterdam heeft een dergelijk verbod al ingesteld, Buren zou dit goede voorbeeld kunnen volgen!
Voor wie meer wil weten: www.dieballongaatnietop.nl.

Gerelateerd nieuws

Roofvogelshow in Buren

Sinds 15 september 2015 zijn circussen met wilde dieren in Nederland verboden. In Buren werd echter op 26 maart een evenement...

Lees verder

Vervuilde grond in Buren?

De Partij voor de Dieren is bezorgd over mogelijke bodemverontreiniging in de gemeente Buren en heeft hierover schriftelijke ...

Lees verder