Opinie: Visie op fusie


14 november 2016

In een open brief aan de de commissaris van de koning van de provincie Gelderland, zet Joop de Jonge, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren gemeente Buren, de visie van de PvdD over Sterk Bestuur en Intergemeentelijke samenwerking uitéén.

Fuseren en samenwerken, bijna alle gemeenten in de regio zijn er volop mee bezig. De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (GNL) gaan fuseren. De gemeenten Geldermalsen, Tiel en Culemborg gaan ambtelijk samenwerken. Een fusie (of verdergaande samenwerking) lijkt ook hier een logisch vervolg.

Buren ligt tussen de bovengenoemde gemeenten in, maar lijkt weinig fusie ambitie te hebben. Sterker nog, Buren verzet zich uit alle macht tegen fuseren, terwijl Buren aantoonbaar te klein is om alles zelf te doen. Zo zijn er de talloze blunders van de afgelopen jaren, zoals de bouw van de school in Maurik en de renovatie van de school in Beusichem.

Voorbeelden van projecten die door bestuurlijke onkunde veel meer geld hebben gekost dan nodig was. De gemeente Buren heeft simpelweg niet de kennis om dergelijke grote projecten zelfstandig uit te voeren. Om dit soort ellende, zowel maatschappelijk als financieel, in de toekomst te voorkomen zal ook de gemeente Buren uiteindelijk moeten fuseren.

Waar komt die weerstand tegen een fusie vandaan? Zijn de bestuurders soms bang voor hun eigen functie? Misschien wel, want bij een fusie worden veel bestuurders werkloos. Nu hebben alle 7 afzonderlijke gemeenten nog hun eigen burgemeester. Na een fusie blijft er slecht 1 burgemeester over en worden er dus 6 overbodig. Hetzelfde geldt voor ruim 20 wethouders en meer dan 100 raadsleden, ook die zijn straks niet meer nodig. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om te beslissen over een mogelijke fusie en daar zit misschien wel de kern van het probleem. Gemeenteraadsleden worden geacht in het algemeen belang te handelen maar dat is niet altijd makkelijk. De raadsleden wordt nu gevraagd om over de banen van zichzelf en van collega's te beslissen. Een mogelijk dilemma.

Dan het argument dat de afstand tot de burger niet te groot moet worden. In Neerijnen is dit onderzocht en het blijkt de burger daar nauwelijks te boeien hoe groot de gemeente is, zolang de voorzieningen in het dorp maar op peil blijven. Informatie avonden over de GNL fusie werden in alle drie de gemeenten nauwelijks bezocht. Waar het gemeentehuis staat is minder belangrijk. Trouwens, de inwoners van Buren weten het gemeentehuis nu ook al bijna niet te vinden: bij raadsvergaderingen is de publieke tribune vaak nauwelijks bezet.

Commissaris, doe uw werk en help de onwillige gemeenteraden een handje. Als u een fusie niet af kunt dwingen, probeer het dan maar met het aanbieden van financiële ondersteuning op allerlei gebieden, dat werkt vaak beter.

Wellicht is dit een mooie eerste stap om het aantal gemeenten in de provincie Gelderland verder te verkleinen. Een vijftal grote regionale gemeenten die de onnodige en dure regionale bestuurslagen (en ook de Provincie Gelderland) kunnen vervangen. Stelt u zich eens voor: 5 gemeenten die groot genoeg zijn om de kwaliteit van de leefomgeving van haar burgers optimaal te faciliteren. De gemeente heeft dan voldoende kwaliteit in huis om de burger weer centraal te stellen in plaats van de politiek. Mocht u dit lukken dan kunt u met een gerust gevoel definitief de deur van het provinciehuis op slot draaien en gaan genieten van uw welverdiende pensioen.

Met vriendelijke groet,
Joop de Jonge
Raadslid / fractievoorzitter PvdD gemeente Buren

Deze tekst is tevens als persbericht naar diverse bladen gestuurd. Lees hier gerelateerde berichten in de Gelderlander: fusie voor Buren, buurgemeenten Buren.

Gerelateerd nieuws

Pleidooi voor intergemeentelijke samenwerking

Omdat ik helaas niet bij de raadsvergadering van de gemeente Buren van 17 november kan zijn richt ik mij per brief (e-mail) t...

Lees verder

Campagneposters plakken in de gemeente Buren

Ondanks het onstuimige weer gingen we op pad om de Plan B campagneposters in de gemeente Buren op te hangen. Onze tournee voe...

Lees verder